NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Sabor donio odluku o smanjenju PDV-a na niz proizvoda

25.03.2022. 12:50; ; Početna / Gospodarstvo / Sabor donio odluku o smanjenju PDV-a na niz proizvoda
porez

HRVATSKI sabor danas je jednoglasno sa 123 glasa usvojio izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se želi ublažiti rast cijena s kojima su suočeni građani i gospodarstvo, prenosi index.hr

Zakonskim izmjenama stopa PDV-a smanjuje se s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Proširuje se i primjena snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

PDV od pet posto isporuke prirodnog plina

Uvodi se stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2.1 milijarde kuna.

Sabor je donio i Zakon o naseljima kojim se unapređuje i usklađuje određivanje granica naselja, označavanje imena naselja, ulica i trgova te kućnih brojeva, te izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima se ukida naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka i onih za izvatke, ispise, prijepise i potvrde.

U drugo saborsko čitanje upućen je zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta kojim se planira provesti okrupnjavanje tog zemljišta, za što je do 2026. godine osigurano 313 milijuna kuna.

Print Friendly, PDF & Email