S tri nova vrtića i jaslica, Poreč jedan od gradova koji su najviše ulagali u predškolsko obrazovanje u Hrvatskoj

veli maj
14.04.2021. 11:22; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / S tri nova vrtića i jaslica, Poreč jedan od gradova koji su najviše ulagali u predškolsko obrazovanje u Hrvatskoj

U Poreču se za vrtiće izdvaja preko 4.000 kuna po stanovniku, čime je ušao na listu top deset gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za predškolski odgoj, podaci su iz nedavne analize koju je proveo specijalizirani portal gradonacelnik.hr. U istraživanju o gradovima koji najviše izdvajaju za predškolski odgoj, analizirali su podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna od 2017. do 2019 (za 2020. podaci još nisu objavljeni). Kako napominju iz gradonacelnik.hr, ova izdavanja per capita za predškolce bili su i jedni od parametara za njihov lanjski izbor najboljih gradova unutar kategorije demografije i obrazovanja, gdje je Poreč bio među gradovima finalistima.

Poreč je jedini grad na ovoj top listi koji je u tri godine izgradio tri predškolske ustanove – vrtića, odnosno jaslica. To je i jedna od glavnih potreba grada – jer je Poreč je danas jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove, a u samo godinu dana broj upisane djece u vrtićima veći je za njih 71. Gledajući pak, posljednje dvije godine broj djece u vrtićima narastao je za 133 djece. U osnovnim školama ima više od 1.600 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1.100. Na takva kretanja, Grad je pravovremeno odgovarao investicijama, kako bi se svoj djeci osiguralo mjesto u vrtiću i kvalitetno obrazovanje. Upravo stoga je Poreč u samom vrhu i kad su izdvajanja za vrtiće u pitanju.

Nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi za oko 700 učenika, čiju je izgradnju potpuno samostalno financirao Grad Poreč, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić.

-Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, a skorašnjim otvaranjem vrtića i jaslica za 64 djece u Žbandaju još se jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno, kako od korisnika, tako i od pedagoga, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Uz izgradnju i opremanje novih vrtića i jaslica, Grad Poreč sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima na području Poreča za 709 djece, te je pri vrhu i u osiguravanju broja asistenata za djecu s teškoćama u razvoju u vrtićima, kako gradskim, tako i privatnim, njih petnaestak za koje izdvaja za plaće. Također tu je i djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo”, gdje je za programe usmjerene djeci, mladima, obiteljima, starijima i posebno ranjivim skupinama građana s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i podrške zdravlju namijenjen iznos od 515.000 kuna. Grad Poreč sufinancira i rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i mobilnog tima u Ispostavi Poreč s iznosom od 481.000 kuna, čime se olakšava svakodnevica djeci i roditeljima iz ovog dijela Istre, kao i brojne druge mjere socijalne pomoći i podrške, te dodatne mjere za jednoroditeljske obitelji/samohrane roditelje.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email