S TEMATSKE SJEDNICE GRADSKOG POGLAVARSTVA

02.02.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / S TEMATSKE SJEDNICE GRADSKOG POGLAVARSTVA
128Slokovicka.jpg

 POREČ – Od pet trgovačkih društava čiji je većinski li jedini vlasnik Grad Poreč, Usluga i Stan posluju s dobitkom od nekoliko stotina tisuća kuna, Parentium bilježi gubitak nešto manji od 200.000 kuna, Adriaplus ima nepodmirenih dugova od gotovo četiri milijuna kuna, a Dom je tek dobio kredit za početak gradnje, pa se i dalje alimentira iz proračuna.

Ti su podaci prezentirani na tematskoj sjednici Poglavarstva, koja je uvod u sjednicu Gradskog vijeća na istu temu. Gradonačelnik Edi Štifanić vijećnicima je obećao početkom godine materijale za raspravu o gradskim tvrtkama, a ovo je prvi puta da u isto vrijeme svoje poslovanje prikazuju direktori svih pet poduzeća. Doduše, i ovoga su puta Rodoljub Kosić iz Usluge i Ugo Musizza iz Adriaplusa u startu dobili više vremena za prikaz poslovanja, ali to su i tvrtke čiji financijski rezultati i kvaliteta posla neposredno utječu na građane.

Usluga prošlu godinu završava s 300-tinjak tisuća kuna u plusu, a u ovoj planira dobit od 1,8 milijuna kuna, s tim da je Kosić i dalje apostrofirao gubitke u radnim jedinicama Hortikultura i Čistoća. Edo Kos na to je rekao da bi radne jedinice-gubitaše trebalo dovesti na »pozitivnu nulu«, a ako se u tome ne uspije, razmisliti da se te usluge, ako nisu primarne poduzeću, »stave na tržište«. S tim se složio i Arduino Matošević, ali je konačni argument u raspravi ponudio Neven Staver.

– Govorimo o komunalnom, a ne privatnom društvu kapitala, kojem je cilj ostvarivanje takvog novčanog toka koji osigurava nesmetan razvoj posla. Bitno je za svaku radnu jedinicu definirati strateške ciljeve za nekoliko godina, sugerirao je Staver.

Zaključeno je da Uprava Usluge do 31. ožujka izradi trogodišnji plan za svaku radnu jedinicu i da ih podijeli na tržišno orijentirane i, uvjetno rečeno, komunalne djelatnosti.

Adriaplus stoji na mjestu, rekao je jedan od dva direktora te porečko-bečke tvrtke Ugo Musizza. Dugovi pak rastu, i to uglavnom zbog troškova Uprave, jer prihoda još nema, osim 2,2 milijuna namjenskih kuna prikupljenih u proračun Poreča i Vrsara za saniranje deponija Košambra. Ugovor s austrijskim partnerima podrazumijevao je saniranje postojećeg i gradnju novog dijela deponija, no budući da se na državnoj razini planira sanacija svih postojećih deponija i izgradnja jednog, središnjeg za svaku županiju, treba razgovarati s partnerima i pokušati dogovoriti što dalje učiniti, zaključilo je Poglavarstvo.

Osim toga, treba realno sagledati dosadašnje operativne troškove, smanjiti Upravu i naknade Nadzornom odboru, a Uprava je dobila zadatak utvrditi preliminarne troškove. Poglavarstvo je ostalo nepodijeljeno u odluci da Košambru treba hitno sanirati.

Gradnja Doma za starije i nemoćne još nije počela jer kasni dovršetak projekta, ali Mario Laković, direktor tvrtke Dom, rekao je da bi to trebalo biti uskoro riješeno te da bi građevinsku dozvolu mogli dobiti za 20 dana. U poduzeću je u rujnu zaposlena još jedna osoba, javnobilježnički troškovi prilikom povećanja temeljnog kapitala bili su daleko veći od planiranih, a u financijskom planu za prošlu godinu izostao je i trošak doprinosa iz plaća, pa na kraju treba pokriti nešto više od 300.000 kuna manjka.

Svijetla točka bilo je poduzeće Stan, osnovano za upravljanje nekretninama, odnosno zgradama koje su nekada bile u društvenom vlasništvu, a sada je upravitelj i mnogim novim zgradama građenima za tržište. Direktorica Mirjana Tošić-Sloković rekla je da upravljaju s približno 1.500 jedinica u 300-tinjak nekretnina te da im predstoji ogroman posao etažiranja zgrada. Uspješno su proveli kraju prvi program poticane stanogradnje i pripremaju drugi. Ukupni prihod u 11 mjeseci prošle godine bio je 10,8 milijuna kuna, a rashodi gotovo 300.000 kuna manji.

– Važno je da su građani zadovoljni i da poduzeće ne posluje s gubitkom, rekao je Kos. Gradska tvrtka Parentium, osnovana 1995. godine za izgradnju grada, i dalje je na prekretnici. Pitanje je ugasiti je ili konačno ekipirati i pred nju postaviti zadatke, sugerirao je jedini direktor gradskog poduzeća koji u njemu nije zaposlen – pročelnik uprave Damir Sloković. Parentium nema nikakve nekretnine niti vrjedniji inventar, plaćaju najam za prostor i imaju samo jednog zaposlenog. Jedini prihod ostvaren prošle godine je 14.000 kuna od kamata, pa gubitak od 178.000 kuna čini plaća za zaposlenoga, nešto manje od 12.000 kuna troškova poslovanja i 16.625 kuna amortizacije. – Danas nije pitanje hoćemo li ugasiti ovo poduzeće ili ne, nego hoćemo li realizirati projekte koje smo odredili kao prioritete u ovom mandatu. Ako ih želimo ostvariti, treba ekipirati Parentium, rekao je Staver, a to je i konačni zaključak Poglavarstva.

Piše  S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email