NEWS
HALF MARATON S

S radom započinje Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji

04.02.2020. 09:33; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / S radom započinje Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji
84437437_2759570500788758_5482997869034078208_o

Istarska županija i devet gradova (Buje-Buie, Buzet, Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Poreč-Parenzo, Pula-Pola, Rovinj-Rovigno i Vodnjan-Dignano) podržale su novi program Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije – Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji.

Ovaj Program je osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprjedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, te ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile.

Istaknuto je to na konferenciji za medije na kojoj su – pored predstavnika devet istarskih gradova uključenih u Program – rad novog savjetovališta najavili i predstavili i zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović.

Najavljeno je tom prigodom kako će program provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji s psiholozima i epidemiolozima Zavoda, djelatnicima škola, liječnicima drugih specijalnosti.

Na sedam lokaliteta (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj) djelovat će Savjetovališta za spolno zdravlje mladih Zavoda te pružati individualnu potporu i savjete mladima u svrhu prevencije i poboljšanja spolnog zdravlja. Pristup će biti slobodan i besplatan za učenice/ke i studente/ice, odnosno osobe te dobi. Savjetovališta će se održavati u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15 do 17 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli će raditi i ponedjeljkom i utorkom. Na susretu s novinarima ravnatelj ZZJZIŽ-a Stojanović posebno je zahvalio Gradu Novigradu-Cittanova kao novom partneru u jednom od programa Zavoda.

S radom Savjetovališta počinju u ponedjeljak 3. veljače, a u Buzetu 6. veljače 2020. godine. Savjetovališta imaju svoju službenu FB stranicu, a izrađeni su i plakati i leci s osnovnim informacijama.

Provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razredi osnovnih i 3. razredi srednjih škola). Učenicima će – u terminu dogovorenom sa školama – nadležni školski liječnik prikazati kratku video prezentaciju, te će se razgovarati s učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se također po srednjim školama organizirati tribine „Susret s ginekologinjom“ (jedna tribina po školi).
Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike – predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.

Ovim će se projektom mladima u Istarskoj županiji omogućiti razvoj spolnosti kao izvora zadovoljstva i pozitivnog potencijala, bolju educiranost, otklanjanje predrasuda, bolju razinu zdravlja i kvalitete života, te smanjenje zdravstvenih posljedica (spolno prenosive bolesti, nasilje, mentalni poremećaji, rak vrata maternice).

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email