NEWS

S PRVE VEČERI 35. SUSRETA PJEVAČKIH ZBOROVA »NAŠ KANAT JE LIP«

04.06.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / S PRVE VEČERI 35. SUSRETA PJEVAČKIH ZBOROVA »NAŠ KANAT JE LIP«
727GO200728.jpg

Zboriste je omela kiša pa 35. Kanat nije započeo zajedničkom izvedbom zborova na stubištu pred porečkim kazalištem. Taj detalj, ipak, nije umanjio opći dojam prve večeri u Istarskoj sabornici, na kojoj je nastupilo osam vrlo različitih zborova. Susret je otvorio istarski dožupan Sergio Bernich, Kantu poznat kao dirigent, a okupljene su pozdravili gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, porečko-pulski biskup Ivan Milovan te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta. Voditelj programa i ove je godine bio Vlado Pernić, a predsjednica Programskog odbora Kanta Đeni Dekleva Radaković najavila je vrlo raznolik program, naglasivši da sve više zborova i skladatelja pokazuje interes za sudjelovanje.

Petnaest izvrsnih pjevačica amaterki, okupljenih u riječkoj Vokalnoj skupini »Lira« imalo je priliku otvoriti koncertnu večer pod dirigentskom palicom Doris Kovačić. Duhovit i vrckav početak sa Zlatićevom skladbom »Biži, biži, mlaglina« otkrio je izvrsno uvježbanu skupinu, a dobar dojam je ostavila i izvedba patetične Kaplanove »Palente«. I Dekleva Radaković bila je zadovoljna praizvedbom svoje skladbe »Anđelić«.

Prvi put na sceni Kanta nastupio je ženski zbor »Novigrad – Cittanova«, pod ravnanjem Ivane Gortan-Carlin, koji je korektno otpjevao »Motovunsku šumu« Matetića Ronjgova, Okmacinu »Ruža u gori« i »Ala ci moja« Dekleve Radaković.

Iz porečkog susjedstva stigle su vrsarske »Mendule« s Tomom Njegovanom, koje su u solidnom nastupu otpjevale Prašeljevih »Sedam dana«, a izvedba Okmacinog »Vretena« bila je pomalo nesigurna u intonaciji i interpretaciji. Mendule zaslužuju i posebnu pohvalu za odabir svečane koncertne odjeće.

Najgromkiji nastup prve večeri imao je Mješoviti zbor Zajednice Talijana Rijeke »Fratellanza«, koji okuplja četrdesetak pjevača. Pjevali su strastveno, od »gušta«, pod dirigentskom palicom Vinka Badjuka, a publici su donijeli Kaplanovu »Bukaletu«, »Le tri viecie« Matetića Ronjgova i Milottijevu »Moredu«.

U šarolikom izboru zborova prve večeri, bilo je pravo osvježenje vidjeti gostujući zbor porečke Osnovne glazbene škole »Slavko Zlatić« s dirigenticom Suzanom Ursić. Naime, Kanat je prije 35 godina započeo kao susret dječjih pjevačkih zborova, te su prije desetak godina njihovi susreti izdvojeni u »Mali kanat«, koji se održava u Pazinu. Ovaj je mali pjevački zbor izvrsno uvježban, a djeca pjevaju čistim glasovima i samouvjereno.

Nakon malih Porečana, uslijedio je riječki Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« s voditeljicom Doris Kovačić. Zbor je osnovan u svibnju prošle godine te ga čine djevojčice i jedan dječak, svi u dobi između 14 i 16 godina, zvonkih, strastvenih glasova te pjevaju kao da se igraju – pa su i ispraćeni ovacijama.

Pretposljednje su nastupile dugogodišnje znanice Kanta, Ženski pjevački zbor Srednje glazbene škole »I. M. Ronjgova« iz Pule pod ravnanjem Branka Okmace. Besprijekornom intonacijom, pomalo suzdržanom interpretacijom, ali s lakoćom otpjevale su »Don dan« Josipa Kaplana i »Spi mi, spi« svojeg dirigenta, Okmace.

Miroslava Pašić na pozornicu je stala pred svoj zbor »Arpa«, Zajednice Talijana iz Višnjana, koji je, kao posljednji zbor prve koncertne večeri, nakon korektnog i entuzijastičnog nastupa vodio i u zajedničko pjevanje »Krasna zemljo, Istro mila«.

Na drugoj večeri Kanta nastupilo je sedam zborova, također u Istarskoj sabornici, a treću večer, večer duhovne glazbe, ispunit će večeras u Eufrazijani nastupi pet pjevačkih zborova.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email