NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

SŠ Mate Balote: Polaganje ispita za Njemačku jezičnu diplomu

06.12.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / SŠ Mate Balote: Polaganje ispita za Njemačku jezičnu diplomu
916DSD006_1.jpg

Sve četiri godine učenici su polazili nastavu DSD-a. To nije bio uobičajan oblik nastave već tzv.”otvorena škola” u kojoj su učenici sudjelovali u razlčitim projektima i vanškolskim seminarima.

Krajem studenog je bio održan jezični kamp u Zadru u kojem su, kroz svakodnevna predavanja, usavršili znanje njemačkog jezika. Također su imali mogućnost pisati dva probna ispita, prvi u ruijnu a drugi 1. prosinca. Probni ispiti su im pomogli da uvide koji dio gradiva trebaju još usvojiti.

Oni koji dobiju njemačku jezičnu diplomu, imaju mogućnost s tom diplomom upisati izravno studij u zemljama njemačkog govornog područja, a ako se odluče studirati njemački jezik u Hrvatskoj imaju izravan upis na fakultete u Zadru, Rijeci i Osijeku, a u Zagrebu dobivaju 25 bodova pri upisu.

Također imaju prednost pri zapošljavanju u različitim njemačkim i austrijskim tvrtkama. U cijeloj će Hrvatskoj ispit pisati 250 učenika iz ukupno 27 škola.

Naša škola je jedina istarska škola s takvim programom.

Cilj programa je da se broj škola iz godine u godinu povećava. Dvodnevni se ispit sastojao od četiri dijela. Prvi, ujedno i najteži dio koji je sadržio produkciju teksta, pisao se prvi dan. Preostala tri dijela, slušanje s razumijevanjem, čitanje s razumijevanjem i gramatika, pisala su se drugog dana. Da bi se dobila njemačka jezična diploma sva četiri dijela moraju biti pozitivno riješena. Osim pismenog ispita, u siječnju će učenici polagati usmeni ispit. Ispit su nadgledali Meinolf Linke, stručni savjetnik za nastavu njemčkog jezika iz Njemačke, te profesorica njemačkog jezika Mirjam Blažević koja je učenike sve četiri godine podučavala i uspješno pripremila za ispit. Iako će se rezultati znati tek na proljeće, profesori i učenici su zadovoljni pokazanim znanjem.

Ravnatelj škole, Krešimir Bronić, zadovojan je brojem učenika koji su sudjelovali na ispitu, s obzirom da je to prva generacija. Po njegovim riječima postoji mogućnost da, ispitni odbor učenike koji polože ispit oslobodi matur iz njemčkog jezika. Njemačka jezična diploma je doprinijela promociji škole i unapređenju nastave na njemačkom jeziku, a Poreč je postao jedan od gradova gdje se svake godine održavaju seminari za profesore koji sudjeluju u tom projektu.

Ana Lugarov, IVog, SŠ Mate Balote

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email