NEWS
LUTRIJA T

„S³ – Sjaj u staklu srednjoškolaca“ radionica za učenike 3. razreda jezične gimnazije SŠ Mate Balote

316689347_584784053650223_5822152468230240656_n
23.11.2022. 19:25; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / „S³ – Sjaj u staklu srednjoškolaca“ radionica za učenike 3. razreda jezične gimnazije SŠ Mate Balote

U ponedjeljak, 21. studenog 2022.g., učenike trećeg razreda jezične gimnazije s razrednicom Marinom Zelenikom i profesoricama Petrom Andrić i Dunjom Janko, u Stranićima kod Nove Vasi ugostila je Udruga za promociju tradicionalnih umjetnosti – „Staklo & Umjetnost“.
Josip Deutsch, predsjednik udruge i ravnateljica Učilišta „Zlatni Vitraj“ Jelena Golden s volonterima udruge u toj prigodi održali su radionicu za učenike i predavanje o povijesti stakla, kulturnoj baštini, te umjetničkom stvaralaštvu u staklu i djelatnostima umjetničkih obrta – sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti i potrebi očuvanja tradicionalnih zanata, naslijeđa ali i okoliša kroz recikliranje stakla i drugih materijala.

Saznali su da je staklo koristan i jedinstven materijal; iako tvrd, građen je više kao tekućina, propušta svjetlost, zadržava tekućine i zrak, a može se oblikovati u najrazličitije oblike. Pogledali su i kratki video u kojem prof. Korado Korlević i tv-urednik Đelo Hadžiselimović razgovaraju o staklu snimljen u samome Učilištu.

Činjenica da se staklo može bezbroj puta reciklirati i da postoje mnogobrojne tehnike za obradu stakla govori u prilog ovom hvalevrijednom materijalu, a nije na odmet podsjetiti da su Ujedinjeni narodi proglasili 2022. Međunarodnom godinom stakla.

Učenici su imali mogućnost vidjeti i pobliže upoznati kako se izrađuju vitraji, popularne Tiffany lampe, mozaik od stakla i fuzija stakla. Vidjeli su strojeve i mehanizaciju potrebnu za izradu proizvoda od stakla i umjetničkih djela, a i sami su se okušali u oslikavanju stakla na bocama. Radovi će s dodatno obraditi i moći će se vidjeti u sklopu izložbe ovog prosinca u Poreču.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email