VALAMAR-S-sezona

Ryanair sve bliži Istri

17.02.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Ryanair sve bliži Istri

Na sastanku zatvorenom za javnost, jučer poslijepodne održanom u sjedištu Poglavarstva Istarske županije u Puli, županijski i čelnici Zračne luke Pula dogovarali su s predstavnicima irskog Ryanaira dolazak te najpoznatije low-cost aviokompanije u Istru. Teško je reći kada bi, ukoliko dogovori prođu bez smetnji i trzavica, Ryanair mogao krenuti s jeftinim letovima iz Pule u druge europske gradove i obratno, ali po svemu sudeći to bi moglo biti najranije u jesen.

Iako u ovoj fazi pregovora nije želio govoriti o detaljima razgovora, član Poglavarstva zadužen za turizam Veljko Ostojić potvrdio nam je izuzetnu obostranu zainteresiranost za nastavak razgovora i za uspostavljanje linija.

– Danas je napravljen jako dobar prvi korak. Razgovarali smo o dosta konkretnih stvari i o preduvjetima njihova dolaska, a nekim konkretnim rezultatima razgovora nadam se za mjesec i pol do dva mjeseca – kazao nam je Ostojić sinoć nakon sastanka.

Direktora Ryanairova Odjela razvoja novih linija Bernarda Bergera i direktoricu komercijalnog razvoja tvrtke Mairead Dooley-Byrne u Županiji su, uz Ostojića, primili istarski župan Ivan Jakovčić, podžupan Marin Brkarić, koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Pula, direktor pulskog aerodroma Bruno Rogović te Antonio Rotta, u Zračnoj luci zadužen za agencijske poslove.

Rogović je također izrazio zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima. Ponovio nam je svoje već ranije izneseno stajalište da su ambicije Zračne luke Pula da Ryanair čim prije dođe u Pulu, no ističe da to neće ovisiti samo o pulskom aerodromu i Županiji, već i o turističkom gospodarstvu Istre.

– Bitno je postići kvalitetu i zadovoljenje interesa svih strana, a hoće li to biti dva mjeseca ranije ili kasnije nije toliko važno – kaže Rogović. Na naš upit može li kočnica dolasku Ryanaira biti Bergerova tvrdnja, izrečena dan ranije u Zagrebu, da Hrvatska ima mali broj putnika godišnje, Rogović odgovara da je Istra kao regija takvim prijevoznicima jako zanimljiva.

Berger se u zadnja dva dana u Zagrebu sastao s pomoćnikom ministra prometa Perom Bilasom te s predstavnicima zračnih luka Split i Zagreb. U sva tri slučaja razgovaralo se o mogućnosti ulaska irske niskobudžetne kompanije na hrvatsko tržište, a Berger je kao otegotne okolnosti spomenuo mali broj putnika koje Hrvatska ima te činjenicu da naša zemlja još nije članica Europske unije. Unatoč tome, istaknuo je i postojanje potrebe za još jednim niskotarifnim avioprijevoznikom u Hrvatskoj

D. Dobrila, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email