NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Rossi Brothers iz Vižinade simboliziraju novu, stručnu i strastvenu generaciju istarskog vinarstva

rossi-g
foto: Plavakamenica.hr
29.11.2022. 09:37; ; Početna / Gospodarstvo / Rossi Brothers iz Vižinade simboliziraju novu, stručnu i strastvenu generaciju istarskog vinarstva

Luka Rossi, u ranim tridesetim godinama, direktor je Vinistre i menadžer obiteljske vinarije i destilerije u Bajkinima kraj Vižinade, piše plavakamenica.hr.
Mlađi brat Marko Rossi glavni je enolog vinarije koja proizvodi preko 100 tisuća litara s više od osamnaest hektara vinograda na bijeloj zemlji zapadne Istre. Filip Rossi, sommelier, najmlađi je član Rossi Brothers.

Mladi gospodin Rossi zadužen je za destileriju, ali i za degustacije u vinariji. Filip Rossi vrlo dobro poznaje povijest klasičnog europskog vinarstva. Braća Rossi jedinstvena su pojava na istarskoj vinskoj sceni. Oni su razoružavajuće mladi, prepuni entuzijazma i pametno, racionalno ambiciozni.

Njihov otac, visoki, srdačni Marino Rossi. član jednog od suvremenih templarskih redova, počeo je komercijalno buteljirati vina prije dvadesetak godina  Mnogo je važnija činjenica da se obitelj Rossi doslovno oduvijek profesionalno bavi vinogradarstvom i vinarstvom.

Rossi su doselili u Vižinadu 1885. godine. I od tada žive od poljoprivrede i vinogradarstva. Marino Rossi nikad nije radio u uredu, državnoj službi ili tvornici. Ni njegov otac, ni njegovi sinovi. Rossi su uvijek živjeli od zemlje i vina, što ih čini zaista autentičnim i jedinstvenim.

Prošlog četvrtka oko podneva prvi out smo posjetili vinariju Rossi, novo, veliko postrojenje izgrađeno unatrag dvije godine, s prostranom kušaonicom i lijepom, osunčanim terasom.  Probali smo, kao i svugdje, desetak vina iz podruma, i nekoliko buteljiranih vina, uključujući impresivniu Decanterovu zlatnu malvaziju Templara Riserva iz 2017. godine.

I starija i ovogodišnja vina doimaju se dobro, veoma dobro i odlično, što osobito vrijedi za bačve s prestižnog položaja Monte d’Oro. O Rossijevim vinima detaljno ćemo pisati u Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice. No, važnijim od samog tastinga čini nam se dojam da braća Rossi spadaju među one rijetke nove vinare koji mogu bitno unaprijediti istarsku i hrvatsku vinsku industriju.

Print Friendly, PDF & Email