NEWS
VALAMAR-S-sezona

Roditelji u Austriji ispisuju djecu iz škole zbog mogućeg obaveznog cijepljenja

polazak u skolu
06.08.2021. 13:31; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Roditelji u Austriji ispisuju djecu iz škole zbog mogućeg obaveznog cijepljenja

Ravnatelji škola podigli su uzbunu zbog koronamjera u školama. Tisuće roditelja diljem Austrije ispisuje svoju djecu iz škole, prenosi dnevnik.hr


U Austriji je predano već 3600 zahtjeva za ispisom za nadolazeću školsku godinu. Procjenjuje se da bi se taj broj mogao popesti na 6000 do početka škole. U školskoj godini 2019./2020. bilo je oko 2000 djece koja su ispisana.

Posebno je velik broj otkazivanja u Donjoj Austriji, oko 1150. Prije pandemije, u prosjeku je bilo 700 do 800 ispisa. Trenutno, zbog nedostatka učenika, moguće je spajanje razreda.

”Ne možemo podijeliti razred. Imamo i jednog učitelja manje. Ako najesen budu poduzete daljnje mjere – primjerice da se dvanaestogodišnjaci cijepe, vjerojatno će još više učenika biti ispisano. Za mene kao školskog radnika ovo je ludilo”, istaknuo je gradonačelnik, prenosi Kronen Zeitung.

Iako su ispisi iz škola u osnovi pojedinačni slučajevi, brojke su zabrinjavajuće, rekao je donjeaustrijski direktor obrazovanja Johann Heuras. Naglašava da je škola više od prenošenja znanja kod kućnog školovanja djeci bi nedostajao društveni kontakt. “Volio bih da roditelji i djeca obave obavezni psihološki razgovor prije donošenja odluke”, kazao je Heraus.

Ne postoji pravno rješenje, bjer u Austriji ne postoji obvezno pohađanje škole, već samo obveza pohađanja nastave. Roditelji mogu odjaviti svoju djecu samo prije početka škole. Međutim, djeca se u svakom trenutku mogu vratiti u školu. Prema mišljenju Heurasa, to je organizacijsko pitanje koje se ipak može riješiti.

Print Friendly, PDF & Email