NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Roditelji i odgajatelji učili kako igru s djecom primijeniti u terapijske svrhe

DSC08676
12.05.2021. 17:32; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Roditelji i odgajatelji učili kako igru s djecom primijeniti u terapijske svrhe

Igra s djecom može se primijeniti u terapijske svrhe te je istodobno način učenja, a sve o tom važnom području imali su prilike naučiti sudionici besplatnog predavanja i radionice „Terapija igrom” održane 11. svibnja u Sportskoj dvorani u Novigradu.

Začetnik ideje o edukaciji je Grad Novigrad, a predavanje i radionica su se održali sklopu projekta Playful Paradigm “Igra kao instrument za inkluziju, zdravlje i održivost” iz programa URBACT sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta Playful Paradigm (Razigrana paradigma) je širenje dobre prakse na europskoj razini koja se temelji na primjeni elemenata igre, odnosno na takozvanoj gemifikaciji, kako bi se poticala socijalna inkluzija, zdrav i održiv načina života.

Bilo je prisutno dvadesetak sudionika, roditelja i odgajatelja, dok su edukaciju vodile Suzana Đurić, integrativni dječji psihoterapeut te Sara Bradić Božić, psihologinja i familylab voditeljica iz novigradske Agencije Sensus.

Cilj je bio tijekom sat i pol vremena trajanja edukacije naučiti sudionike da je terapija igrom pristup u terapeutskom radu s djecom prilagođen dječjem načinu izražavanja i komuniciranja – igri. Igra nije samo zabava, ona je u djetinjstvu najvažniji način učenja, ali i izražavanja svih emocionalnih stanja i potreba. Na radionici i predavanju je istaknuto da postoji nekoliko razina igre, poput one funkcionalne, koja kreće u najranijoj dobi, potom konstruktivne, u kojoj dijete nešto stvara, a tu su i simbolička igra ili igra pretvaranja (djeca koriste osobu ili predmet kao simbol nečeg drugog), igre s pravilima (sadrže element natjecanja) te edukativna, slobodna ili terapeutska igra s djecom.

Djeci treba omogućiti uredan emocionalni razvoj, a put do toga su upravo metode prezentirane tijekom predavanja i radionice. Uz teorijsko predavanje, sudionici su imali prilike iskusiti i neke tehnike rada, pa se organizacija ovakve vrste edukacije pokazala iznimno uspješnom i korisnom.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email