Rockwool: NEZAVISNO MJERENJE POKAZALO DRAMATIČNE REZULTATE

638rockwool_map.jpg
29.08.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Rockwool: NEZAVISNO MJERENJE POKAZALO DRAMATIČNE REZULTATE

U redakciju Regional Expressa, sinoć su pristigli dramatični rezultati nezavisnog mjerenja spojeva koji izlaze iz dimnjaka tvornice Rockwool. Ako je vjerovati riječima direktora tvrtke, Prvomajska – TZR, Zdravku Beriću, Istri se piše najcrnji scenarij. “Naš kolega iz Pule, F.Ž. čije ime za sada ne mogu otkriti, prolazeći Potpićnom, vidio je plavičasti dim koji izlazi iz dimnjaka i širi se Potpićnom. Odmah je posumnajo na njemu poznate spojeve dioksin i furan koji nisu spomenuti u studiji tvornice. Znajući opasnost istih, uznemirio se, te je revoltiran raznim inspekcijama koje su prema malim firmama i poduzetnicima rigorozne u robi platio 60.000 kuna, koliko je bilo potrebno da naša tvrtka izvrši mjerenja na terenu», nastavlja Berić. «Uzorke smo prikupili pomoću bespilotne letjelice u ovom slučaju helikoptera, unajmljenog od firme čije ime za sada ne možemo otkriti. Rezultati koje smo dobili izuzetno su pogubni na zdravlje stanovnika i okoliš, pogotovo u radijusu od 200 metara koliko je prva zona zagađenja, a prema karti posljedice će trpiti čak i stanovnici Dubrovnika, što je radijus od 600 kilometara».

Dobiveni su slijedeći podaci: za K – 40 (Kalij) dozvoljeno je 3000 Bk/kg, izmjereno je 11.730 Bk/kg, za Ra – 226 (Radij) dozvoljeno je 300 Bk/kg, izmjereno je 2.570 Bk/kg. Isto tako je potvrđena pretpostavka dr. Uršića o prisustvu teških metala i kancerogenih spojeva i izmjereno prisustvo 7 teških metala te 29 kancerogenih spojeva. Nadalje, soli nitrati, sulfidi, sulfati, acetati živinih spojeva antimona i kadmija koji padnu na tlo, 100% zagađuju poljoprivredne površine. Konzumiranje povrća i voća s ovim spojevima, već od 0,53 gr/m2 izaziva zdravstvene tegobe, a u kontinuiranom zagađenju karcinom izaziva 1.430 gr/kg povrća ili voća.

«Sa ovom količinom radioaktivnosti, garantiramo da će sva populacija  do deset godina obolijevati od karcinoma grla, štitnjače i bronhija, te dobivati alergije kože, a za svaki mjesec rada tvornice potrebno je deset godina dekontaminacije», tvrdi Zdravko Berić. Na kraju pojašnjava kako je mjerenje vršeno iza mjesta Fonovići te kako su mjereni samo neki parametri, a kako polutane nisu uspjeli mjeriti. «Prema našim spoznajama, potrebno je postaviti osam sondi, počevši od kote nula. Rockwool vrši mjerenja na pozicijama gdje je zrak relativno čist i postoji izuzetno strujanje zraka. Idući put, napraviti ćemo kompletnu analizu, dok već sad tvrdimo: Rockwool je tri puta gori od Rafinerije Sisak koja je za ovu tvornicu Časna sestra»! Ako netko ne vjeruje, neka slobodno analizira kancerogenu tresku koju su odložili na Kaštijun, zaključuje Berić. (D.F.)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email