Rockwool mirno čeka uporabnu dozvolu, a Pićance zove šakom jadnika

14.02.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Rockwool mirno čeka uporabnu dozvolu, a Pićance zove šakom jadnika
512DSC05425.jpg

Kako Istarska županija nije imala potrebe javnost o tome izvijestiti, o sastanku smo razgovarali s Matildom Ilić, predsjednicom udruge Naša zemlja, koja je sastanak i inicirala. Kako saznajemo od M. Ilić, članovima Povjerenstva postavljen je niz pitanja na koja odgovor nisu imali, a prvotni arogantan pristup, prema njenom dojmu, tijekom sastanka se poprilično promijenio.

Na pitanje jesu li pročitali studiju utjecaja na okoliš i iznijeli kakve primjedbe, Dravec je kazala da je studiju pročitala, ali primjedbi nije imala, čak ni na činjenicu da je lažno prikazana udaljenost naselja od tvornice kamene vune. Nakon prezentacije podataka o dopuštenim vrijednostima tvari koje se ispuštaju u okoliš dostupnima i na internetu, županijski su predstavnici, kaže Ilić, nakon prvotnih tvrdnji da su one u normativima, pokazali iznenađenje činjenicom da prema EU standardima nisu preporučljivi.

U daljnjoj argumentaciji, članovi udruga «iznenadili» su županijske predstavnike video-filmom na temu života uz tvornicu, nakon čega je Dravec, kaže Ilić, kazala «da su imali mandat da potpišu studiju, ali nemaju mandat da je storniraju». Na izravan upit što znači izraz župana Ivana Jakovčića «dovesti u red» tvornicu koja tvrdi da ima «best available» tehnologiju, nisu imali odgovor.

Kroz razgovor su se cijelo vrijeme povlačile tvrdnje da Povjerenstvo ne može ništa, pa čak ni glede najave tvornice da će 17. ožujka zatražiti uporabnu dozvolu.

Usput rečeno, predstavnicima Odbora za zaštitu okoliša Općine Pićan u Rockwoolu je rečeno da, u vezi s nalazima inspekcija, niti su što napravili niti namjeravaju, osim ugradnje kondenzatora vodene pare, eventualno će nešto poduzeti kad dobiju uporabnu dozvolu. – Nije jasno gdje je uporište za traženje uporabne dozvole, obzirom da nije odrađena probna proizvodnja u zakonskom trajanju od 6 mjeseci. Međutim, Povjerenstvo je bez odgovora na sva naša pitanja, čak tvrde da iz Ministarstva zaštite okoliša ne dobivaju nikakve odgovore, te izgleda da je njegovo osnivanje samo politička igra i dobivanje na vremenu, do povoljnih vremenskih prilika kad će Rockwool raditi, a dim se neće vidjeti, kaže Ilić.

Jedina nova informacija, ne i povoljna, koja se iskristalizirala u razgovoru s Dravec i Zidarićem, tiče se «vrhunske» tehnologije. U Rockwoolovoj tvornici u Pićnu Dravec je vidjela «zarđale dijelove», a vozači zaduženi za transport opreme potvrdili su da je dio opreme dovezen iz zatvorene tvornice u Poljskoj na kojoj stoji natpis «For Sale», kaže Ilić.

Udruge će, između ostalih aktivnosti, od Općinskog vijeća Pićna, kad se ono napokon, unatoč političkim igrama, konstituira, zatražiti tematsku sjednicu o Rockwoolu, a odluku o zatvaranju Rockwoola trebalo bi 25. veljače donijeti i Vijeće Općine Sv. Nedelja.

Kako saznajemo, prošlog petka Rockwool je Općini Pićan uputio pismo kojim nudi pozajmicu za gradnju vodovoda i pristupne ceste, ali se Općina negativno očitovala, jer trenutno nitko ne želi preuzeti odgovornost za išta u vezi s Rockwoolom. Podsjetimo, gradnja infrastrukture na teret lokalne zajednice tek je jedna u nizu enormnih olakšica koje je danski koncern dobio da dođe u Istru.

U međuvremenu čelnici Rockwoola ne miruju: glasnogovornicu Ninu Šuljak vratili su u Zagreb jer «nije postigla uspjeh kod lokalnog stanovništva» i na njeno mjesti imenovali Nensi Runko, kćerku lokalnog aluminijskog poduzetnika. Lokalni, pak, stručni kadar Rockwoola Neven Vlačić, u razgovoru s načelnikom Općine Pićan, aktiviste protiv Rockwoola nazvao je «šačicom jadnika», kazala nam je Ilić.

(MBM, barkun.hr)

Print Friendly, PDF & Email