NEWS
HALF MARATON S

RIVA KAO PREDMET STALNIH OBEĆANJA (by ZZlevak)

27.04.2013. 00:00; ; Početna / Kolumne ZZZ / RIVA KAO PREDMET STALNIH OBEĆANJA (by ZZlevak)
93zzlevak.jpg

Uređenje rive provlači se kao ključni projekt već skoro cijelu dekadu. Naravno, uređenje rive je projekt koji zahtjeva razdoblje od minimalno dva mandata jedne gradske vlasti. I to u situaciji točno definiranih izvora prihoda za takav projekt.
Iskustva drugih gradova mogu pokazati da jedan dobro zamišljen projekt, koji košta više desetaka milijuna kuna može postati investicija koja je od rive učinila predmet zgražanja (poput uređenja splitske rive) dok jedan projekt u koji se uloži puno manje sredstava može postati apsolutna svjetska senzacija, poput zadarske rive.
Trenutno stanje naše gradske rive, zapravo sa obje strane grada, je tako da je ona u funkciji tranzita ili u funkciji šetnice. Osim u slučaju organiziranja koncerata ili sličnih manifestacija, šetači nemaju poseabn razlog za uživanje u apsolutno jedinstvenom položaju našega grada.
Visoka razina komercijalizacije naše rive skreće pozornost sa onoga što naša riva predstavlja, a to je mjesto koje je prepuno povijesti i tradicije i kao takvo apsolutno podvalorizirano.
Uređenje gradske rive zapravo već jeć započeto nekoliko godina ranije, prvenstveno zabranom prometovanja vozilima ali i uređenjem određenih kapaciteta poput hotela ili preuređenje starih supermarketa. Međutim, vjerojatno će se svi složiti da je najkritičniji dio od područja Viala do carinskog gata, obzirom da nije u potpunosti jasno kako se najbolje može valorizirati taj potez.
U većini prijedloga, taj bi se dio pretvorio u oblik šetnice. Međutim, mogu se složiti sa idejama koje u nekakvoj viziji predviđaju rivu kao mjesto zadržavanja ljudi, ne samo zbog tgovačkih i ugostiteljskih sadržaja, nego prvenstveno zbog onoga što je riva predstavljala u povijesti. Baš kao što zadarska muzikalna riva simbolizira tradiciju dalmatinske pjesme i života Dalmacije koji je neodvojiv od mora, tako i porečka riva zaslužuje takvo uređenje koje će, barem na simboličan način, odavati počast generacijama koje su živjele prije nas. Ali i takvo uređenje koje će na najbolji način koristiti besplatno dobivena prirodna bogatstva spoja mora i kopna i neponovljivi zalazak sunca.
Ne bismo se smjeli sramiti naše ribarske tradicije, stoga dizajn nove rive svakako zaslužuje posebno uređenje ne samo mola za prihvati ribarica nego i dio koji će simbolizirati ribarsku tradiciju bilo u obliku skulptura ili maketa ribarskih brodica. Svaki dio rive ima svoju posebnu priču, zato i svaki taj dio zaslužuje postavljanje postava koji simboliziraju tu priču i koji će šetače tjerati da se zaustave i na taj način uđu dublje u povijest našega grada.
Jednako tako, suprotna strana rive, populatni lungomare, jedinstven je spoj jednog od najstarijih zvonika na Jadranu, neponovljivog zalaska sunca i mora. Gotovo beznačajna investicija, izgradnje drvenog mola do sredine uvale Peškera sa kojeg bi se promatrao zalazak sunca, bio bi način da se uvala iskoristi na potpuni i ujedno na najbezbolniji način.
Ovako su obje strane naše rive ili previše komercijalizirane ili potpuno neiskorištene.
Sa malo novaca može se učiniti puno. U situaciji kada ćemo idućih mjesec dana biti okruženi raznim obećanjima vezanima uz rivu, poželimo da se ostvari najjeftinije i ujedno ono koje neće podvalorizirati naše besplatno dobiveno naslijeđenje.

zzlevak

Print Friendly, PDF & Email