NEWS
HALF MARATON S

Revitalizacija starogradske jezgre: POREČ – USPAVANI GRAD !

17493011_1333610670021723_4901264642445695805_o
04.04.2017. 21:22; ; Početna / Politika / IZBORI 2017 / Revitalizacija starogradske jezgre: POREČ – USPAVANI GRAD !

Ovog je petka, 31.03.2017. u Obrtničkom domu održana prva javna tribina u organizaciji koalicije Zajedno možemo više. Tema javne tribine bila je revitalizacije starogradske jezgre, a pokazala se kao gorući problem koji je sustavno zanemarivan i sa kojim se potrebno suočiti što prije.
Izlagači su bili Rodoljub Kosić, Stevo Žufić, Vladimir Sladonja, dr. Dolores Ghersinich, Ivan Matejčić i Josip Maras.
Na samom početku je g. Kosić istaknuo važnost sudjelovanja građana u formiranju gradskih odluka, što nije bila praksa dosadašnje vlasti.
Okupljeni zainteresirani građani otvorili su veliki broj tema i ukazali na brojna pitanja koja su do sada prolazila nezamjećeno. Građani su ukazali na potrebu da se regulira rad poduzetnika u starogradskoj jezgri, a na način da ih se ili potakne ili uvjetuje kako bi produžili svoje djelovanje tokom cijele godine ili barem veći broj mjeseci u godini.
G. Matejčić je istaknuo kako se ne brinemo adekvatno za starogradsku jezgru koja je zapravo u cjelini spomenik kulture neprocijenjive vrijednosti. Čula su se i mišljenja kako je turizam nepotreban, čak štetan za cjelokupan razvoj grada. Pritom se istaknula i negativna pojava sezonske naravi zapošljavanja i sezonske migracije radne snage sa kontinenta, a bez mogućnosti trajnog naseljenja, budući da Grad Poreč nema osmišljenu stambenu politiku.
G. Žufić je ukazao na nekoliko devastiranih poslovno-stambenih prostora, a koji godinama stoje neuređeni. Predložio je davanje neiskorištenih poslovnih prostora mladim poduzetnicima, kao i otvaranje difuznog hotela.
G. Vladimir Sladonja govorio je o dostupnosti starogradske jezgre kao i o potrebi nove prometne regulacije. Kao jednu od mogućnosti za oživljavanje starogradske jezgre vidi premještanje dijela gradskih i državnih službi.
Dr. Ghersinich se pozabavila temom zdravstvenog turizma kao mogućim rješenjem za produžetak turističke sezone, a time i podizanjem razine kvalitete ponude. Potrebno je postaviti i jasne kriterije vizualnog uređenja trgovina, oglasnih ploča i sl. te ustrajati u provođenju komunalnog reda.
G. Josip Maras naglasio je potrebu za osmišljavanjem sadržaja koji će ispuniti slobodno vrijeme žitelja starogradske jezgre kojih trenutno nema ili su u isključivoj funkciji turizma.
Zaključak je kako treba povećati kvalitetu života žitelja starogradske jezgre koja je trenutno ugrožena stavljanjem grada u funkciju turizma. Potrebno je i povećati kvalitetu turističke ponude, a ne povećavati već ionako velik broj posjetitelja koji dolaze u Poreč, stoji u priopćenju na Facebook stranicama
GO SDP Poreč.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email