NEWS

Rekordna turistička sezona u Kašteliru

romina-sinosich
06.09.2019. 12:36; Učitavanja: 750; Početna / Gospodarstvo / Rekordna turistička sezona u Kašteliru

Nikad uspješnija sezona Turističke zajednice Općine Kaštelir Labinci nastavlja se daljnjim trendom rasta turističkih brojki. Od početka godine zabilježeno je 79.673 noćenja i 8.601 dolazaka odnosno 14 % više noćenja te 17 % dolazaka u odnosu na isti lanjski period.

Mjesec kolovoz statistički je bio krucijalan; ostvareno je 30.125 noćenja odnosno 13% više od lani, te 3.207 dolazaka, odnosno 22% više od istog lanjskog perioda. Govoreći o brojkama, iznimno je bitna činjenica da je turistička zajednica već 01. rujna ove godine dosegla cjelogodišnju brojku noćenja iz 2018. godine. Radi se o nevjerojatnom uspjehu koji nije slučajan i koji jasno pokazuje trend turističkog kretanja.

Nedvojbeno je da privatni smještaj u općini dobiva zamah; svake se godine značajnim postocima dižemo na ljestvici noćenja i dolazaka. Treba međutim naglasiti da se taj pozitivan trend odnosi na luksuzne smještajne kapacitete, koji osim udobnog smještaja i komfora, nude i razne druge popratne sadržaje. Vrijeme mediokritetnog smještaja uz izliku sunca i mora davno je prošlo…u današnjem turizmu uspijevaju samo oni koji ulažu u svoje objekte i kreativno se nadopunjavaju svake godine, istaknula je dr.sc. Romina Sinosich, voditeljica Tz-a.

Interesantna je brojka rastućih registriranih iznajmljivača kojih je trenutno 385, te je na raspolaganju 430 turističkih smještajnih objekata sa čak 2045 kreveta. Na prostoru općine sa 1.500 stanovnika, registrirano je 150 luksuznih kuća za odmor, 217 vikendica i 63 turistička apartmana, koji u  zajedničkoj ponudi imaju čak 170 bazena.

Također, u 2019. godini  bilježi se 30% više raspoloživih kreveta u odnosu na 2018., većinom u kućama za odmor te objektima u domaćinstvu.. Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2019. godini, čak 76,98% otpada na kuće za odmor sa bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem.  Prema strukturi dolazaka, u destinaciji tradicionalno prednjače gosti iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije i Hrvatske. Turistički promet prema organizaciji dolazaka standardno je većinom individualnog karaktera.

Konstantan rast turističkih brojki ove je godine bio praćen i bogatim programom, odnosno sadržajem događanja. Ova će se turistička godina, osim po odličnim rezultatima, pamtiti i po izuzetno bogatom programu manifestacija i događanja nazvana Ljeto u Kašteliru; cijela je sezona bila obilježena raznolikim sadržajima gdje smo, nadam se, obuhvatili široki spektar želja i očekivanja; od drugog izdanja koncerta Romance & wine in Kaštelir, projekcije ljetnog kina, 18. – te Gramperijade, otvaranje i predstavljanje jedinstvene Etno zbirke, napominje Sinosich.

Za kraj sezone, Sinosich naglašava obilježavanje Svjetskog dana turizma, za subotu 28.09. od 12 do 18 sati. Program je iznimno bogat i raznolik; moći će se razgledati etno zbirka House of Memories, kreativne radionice nuditi će crtanje crnim vinom i kavom, izradu lutaka – suvenira od lavande, izradu kosira i pečata od krumpira, moći će se degustirati domaća jela kaštelirskih konoba, tipični kolači Opg Venier. Za tu prigodu, vrata svojih vinarija otvaraju Cossetto i Radoš, te medni Opg Ventin.

Interesantno je primijetiti, završava Sinosich, kako pojam turizma mijenja (nabolje) perspektivu malih mjesta; ne tako davno, mikro destinacije poput Kaštelira nisu ni ulazile u strukturu turističke ponude.

Danas, i to sve više, postaju sinonimi za luksuzan obiteljski odmor, radi kojeg stvaramo dodane vrijednosti, osmišljavamo sadržaj, obogaćujemo eno – gastro ponudu, radimo na novim idejama…sve je to dokaz da je turizam mehanizam koji živi i stapa se s okolinom, pokretački „motor“ i najmanje lokalne zajednice.

Print Friendly, PDF & Email