NEWS

Reciklaža pa zabrana PVC vrećica

04.02.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Reciklaža pa zabrana PVC vrećica

U Ministarstvu zaštite okoliša potvrdili su da ozbiljno razmišljaju o zabrani korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj kako bi zaštitili okoliš. Budući da se pravilnik kojim će to biti regulirano tek priprema, u Ministarstvu ne mogu reći kad će doći do zabrane.

– Još tražimo kvalitetno rješenje, ali sigurno je da ćemo predložiti takav pravilnik čim bude spreman – rekao nam je sugovornik iz Ministarstva.

Do odluke o zabrani, doznajemo, država će, kao prvi korak, pokušati smanjiti količine plastičnog otpada tako što će organizirati prikupljanje i reciklažu plastičnih vrećica po uzoru na plastične boce. Plastične vrećice mogu se iskoristiti kao sirovina, primjerice za proizvodnju plastičnih folija.

Ministarstvo je upravo završilo natječajni postupak za davanje koncesije za prikupljanje i uporabu ostale primarne otpadne ambalaže iz plastičnih materijala (osim PET-a – ambalaže za pića koja je riješena prijašnjih godina).

U Ministarstvu očekuju posebnu organizaciju prikupljanja otpadne plastike, uključujući i plastične vrećice. Iako za sada predviđa prikupljanje i reciklažu plastičnih vrećica, zabrana njihova korištenja konačni je cilj Ministarstva zaštite okoliša koje je o toj mogućnosti počelo razmišljati još prije dvije godine.

No u Ministarstvu su zaključili da je prije zabrane korištenja plastičnih vrećica nužno osigurati alternativna rješenja, prije svega dovoljno recikliranog papira za proizvodnju papirnatih. Tada u Hrvatskoj nije bilo dovoljno recikliranog papira, ali danas je situacija drukčija i u Ministarstvu smatraju kako postoje uvjeti za proizvodnju alternativnih, papirnatih vrećica.

Korištenje plastičnih vrećica za sada nije zabranjeno u zemljama EU niti je regulirano posebnim europskim propisom. Od zemalja članica jedino je Irska poduzela mjere protiv korištenja plastičnih vrećica: uvela je porez na njihovo korištenje, odnosno propisala cijenu plastične vrećice od 15 centi po komadu, što je smanjilo njihovu uporabu za čak 90 posto.

No u zemljama EU sve se više raspravlja o njihovoj štetnosti, pa su i neki gradovi, poput britanskog Modburyja, odlučili zabraniti korištenje plastičnih vrećica na lokalnoj razini.

Nikola Jelić, Jutarnji list

Print Friendly, PDF & Email