NEWS
Best of Poreč

Razvoj turističke sezone ovisi djelomično o birokratskim mapama ECDC, a većim dijelom o preporukama Vlada glavnih emitivnih tržišta

20210716_115142
18.07.2021. 10:25; ; Početna / Gospodarstvo / Razvoj turističke sezone ovisi djelomično o birokratskim mapama ECDC, a većim dijelom o preporukama Vlada glavnih emitivnih tržišta

Dolasci i odlasci stranaca najbrži su indikator razvoja turističke sezone, piše analitičar Nenad Bakić . Objavu sa pandermijskirealizam.net prenosimo u cjelosti

Epidemija na Mediteranu je intenzivna, te iako i nama sada već brzo rastu slučajevi, stojimo daleko bolje od svih konkurenata. Na grafikonu je i UK jer se čini da oni intenzivno raznose deltu po Mediteranu:

konkurencija na Mediteranu.jpg

Razvoj turističke sezone ovisi djelomično o birokratskim mapama ECDC, a većim dijelom o preporukama Vlada glavnih emitivnih tržišta.

I dok Španjolska već vidi otkaz (pad) rezervacija zbog eskalacije epidemije, naša situacija je sve bolja u odnosu na 2020.

Pogledajmo ulaske stranaca i neto ulaske (zbog odlazaka i tranzita). Neto izlasci su vrlo volatilna varijabla, pa je bolje gledati kumulativno:

ulasci stranaca.jpg

kumulativni neto ulasci.jpg

Daljnji razvoj sezone ovisi o stavu europskih Vlada prema razvoju epidemije usprkos velikom obuhvatu cijepljenja, ali maloj smrtnosti.

Mnogi se pitaju kako je moguće da se virus širi iako je ljeto, a on bi ‘trebao’ biti sezonalan. Odgovor možete naći ovdje: If Covid-19 is a seasonal virus, why is it spreading during the summer? Balloux je u svakom slučaju jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka, pa predlažem da ga pratite na Twitteru.

Kako biste razumjeli trenutni razvoj, važno je da znate kontekst, koji možete vidjeti ovdje: Kratka povijest pandemije u Hrvatskoj – u iščekivanju 4. vala.

Zadnje projekcije razvoja epidemije možete vidjeti ovdje – iako se u epidemiološkim razmjerima radi već o prastarom modelu (obično se ažuriraju svakih tjedan dana), jako dobro je predvidio razvoj do sada. Uočite da prema njemu očekujemo značajan porast u idućim danima i tjednima (srećom, bio sam ispravno prosudio da naši labovi kasne s detekcijom delte, pa uspješno ukomponirao njen utjecaj na vrijeme).

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani