Račun i obračun porečkog Udruženja obrtnika

03.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Račun i obračun porečkog Udruženja obrtnika

Ništa od toga nije točno ni istinito.

Najprije, nisu novinari ni mediji prozivali odgovorne u udruženju, nego je to učinio građevinski poduzetnik Jozo Nujić kao predsjednik udruge građana »Naš Poreč«. On je, naime, na konferenciji za novinare ukazao na to da je gradnja doma poskupjela 2,6 milijuna kuna u odnosu na cijenu ugovorenu s Grading Kukom. Na uzvratnoj konferenciji za novinare udruženje se pokušalo obraniti rekavši da su zemljani radovi bili nekoliko stotina tisuća kuna skuplji jer je zgradu trebalo ukopati budući da je projektirana metar viša od dozvoljenoga DPU-om, da su zbog toga i iskopi za kanalizaciju bili dublji od predviđenoga, da su imali problema s kotlovnicom, da je ugrađeno šest, a ne jedna protupožarna vrata i to nestandardne veličine, a dvostruko više unutarnjih vrata Ukanović je opravdao tvrdnjom: bilo je planirano svih 107 vrata, ali 57 je trebalo ugraditi tek u »drugoj fazi«. Pa su se, valjda, u međuvremenu predomislili.

Rukovodstvo udruženja priznalo je na toj presici da je projektantska procjena gradnje bila 20 milijuna kuna, i to bez zemljišta i komunalnog doprinosa, da je mjesec dana prije dovršetka doma bilo 1,26 milijuna kuna neplaniranih troškova i da očekuju još 1,5 milijuna dodatnih. To bi, znači, već bilo nešto manje od 23 milijuna kuna za zgradu od 3.550 četvornih metara koju su obrtnici gradili povećanjem komorskog doprinosa i kreditom od 11 milijuna kuna. Tom iznosu treba još dodati vrijednost zemljišta i komunalnog doprinosa s kojom je Grad Poreč ušao u projekt, a to je 6,3 milijuna kuna.

Eto, na kraju, sa svečane govornice Ukanović je rekao da je ukupna vrijednost objekta 25,5 milijuna kuna i da je za 650 eura po četvornom metru to najjeftinija gradnja. No, nije tako. Jer, ako je procijenjen trošak gradnje bio 20 milijuna kuna, a dodatnih je troškova 2,76 milijuna kuna, ne treba zaboraviti vrijednost zemljišta i komunalnog doprinosa, jer u istom iznosu Grad dobiva u vlasništvo kuglanu u domu. Dakle, ukupna vrijednost doma je nešto više od 29 milijuna kuna, a četvorni metar neće koštati 653, nego 1.110 eura.

I još nešto, nisu obrtnici sami izgradili dom ako je Grad uložio 6,3 milijuna kuna. Doduše, dobit će za to kuglanu, ali da je udruženje moralo platiti zemljište i komunalni doprinos, možda doma ne bi bilo. Uz to, one koji pokušavaju govoriti ili pisati istinu, najbolje je prozvati javno, a vrijeđati privatno. Srećom, Ukanović i ekipa nisu »ogledni primjerak« za sve obrtnike Poreštine.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email