NEWS

Radovi na pedesetak gradilišta biti će gotovi do početka lipnja

13235191_1131413003582749_6861218444919016078_o
foto: NLRK
20.05.2016. 10:02; ; Početna / Slider / Radovi na pedesetak gradilišta biti će gotovi do početka lipnja

Kopa se i radi u ruralnom i urbanom dijelu. Radovi su pri kraju, odnosno obustavit će se 1. lipnja, a najkasnije do desetog lipnja. Radovi će se nastaviti u jesen kada kreće postavljanje dvadesetak crpnih stanica. Druga važna aktivnost vezana je za program plinofikacije grada: radi se u Čimižinu i u Špadićima, radovi će se takoder prekinuti 1. lipnja i nastavit će se u listopadu

Kopa se i gradi na sve strane, vidljivo je na svakom uglu grada i prigradskih mjesnih odbora. Svibanj je i sve se više približavamo pravoj turističkoj sezoni, odnosno lipnju kada će uslijediti ljetna pauza, prekid kopanja zbog strateških interesa turizma jer, zna se turizam traži red, prohodnost i čistoću. O svemu tome smo razgovarali sa zamjenikom porečkog gradonačelnika Lorisom Peršurićem. Po njegovim riječima, od ukupnog broja otvorenih gradilišta čak 28 otpada na izgradnju novog sustava odvodnje, na tzv. program EU Poreč, investicija od oko 500 milijuna kuna većim djelom financirana EU sredstvima kojim Poreč dobiva novi kanalizacijski sustav sa pročišćivačima.

Postavlja se 20-ak novih crpnih stanica

Kopa se i radi u ruralnom i urbanom dijelu a radovi su pri kraju, odnosno obustavit će se prvog lipnja a najkasnije do desetog lipnja. Peršurić objašnjava da će se radovi obnoviti u jesen kada kreću radovi postavljanja dvadesetak crpnih stanica. Druga važna aktivnost vezana je za program plinofikacije grada: radi se na Čimižinu i u Špadićima, radovi će se prekinuti prvog lipnja i nastavit će se u listopadu. Glede tog projekta koji obuhvaća postavljanje 45 kilometara cijevi radi se na projektiranju radova u Finidi i donje Špadiće, radovi će krenuti u jesen.
U tijeku je asfaltiranja u više dijelova grada, Peršurić naglašava da se radovi moraju zaključiti do prvog ili najkasnije do desetog lipnja. Radi se intenzivno na dovršenju rotora kod Vranića i na izlazu kod bivše zgrade Vindije. Uz to projektira se izgradnja rotora kod semafora na izlazu iz autobusne stanice te kod Bademe.

– Bitno je istači da ne ulazimo u sezonu s građevinskim radovima, držimo se striktno pravila, s prvim lipnjem prekinut će se svaka aktivnost. Za nekoliko dana započet će montiranje triju teretana na otvorenom i to u Červar Portu, u Materadi i na Naftaplinu. Sve će teretane biti montirane do početka lipnja, a prvog lipnja dovršava se obnova fasade i krova stare dvorane (Palestra). U pripremi je montaža dva dječija igrališta u Valkarinu i Stanciji Portun, kaže Peršurić.

Uređuju se teretane na otvorenom

– Gradske zelene oaze ostaju iste, cilj nam je stvoriti sustav manjih parkirnih površina uklopljenih u urbanu cjelinu, objašnjava Peršurić. Jedna od značajnijih intervencija tiče se poboljšanja stanja na plažama. Gradnja šetališta uz novi javni WC, rasvjeta i uređenje plaže koštat će oko dva milijuna kuna, a radovi moraju biti dovršeni do 1. lipnja, kaže Peršurić i objašnjava da Grad sustavno radi na dobivanju sredstava iz raznih fondova: od ministarskih do europskih, to je dobar sistem rasterećivanja proračunskog novca. Uz navedeno uređenje Peškere s gradnjom novog šetališta i plaže nedaleko hotela Zagreb, teku radovi na realizaciji prve faze uređenja plaže u Saladinki te druge faze u Červar Portu.

– Drago mi je da i dalje ulažemo u Červar Porat koji je godinama bio na marginama gradskog interesa. Ugrađuju se tuševi, svlačionice, rampe za invalide, uređuje se plaža. Kada su vanjski mjesni odbori u pitanju Grad je projektirao izgradnju sedam polivaletnih igrališta, trenutno se gradi jedno takvo igralište u Velom Maju a radovi će biti okončani prvog lipnja. Do kraja mjeseca bit će objavljen natječaj za izgradnju društvenog doma u Fuškulinu pokraj igrališta. Radovi će započeti u sedmom mjesecu, govorimo o investiciji od oko 500 tisuća kuna plus PDV.

Vijećnici u porečkom gradskom vijeću iz nezavisne liste Rodoljuba Kosića misle da su Porečani nezadovoljni tolikim gradilištima.

– U posljednje vrijeme sve je više naših sugrađana koji nam se obraćaju nezadovoljni i ogorčeni raskopanim gradskim ulicama i prigradskim naseljima. Radovi se odvijaju presporo, ulice ostaju prekopane, a da se na gradilištima danima ne pojavljuje ni jedan radnik, niti se odvijaju ikakve građevinske aktivnosti.

Dio Porečana negoduje zbog radova

Na nekim mjestima se više puta otkopavaju i zakopavaju jedni te isti kanali, skoro su na svim gradilištima rokovi probijeni i radovi kasne, čak po nekoliko mjeseci u odnosu na ugovorne rokove sa izvoditeljima. Prometnice u samom centru grada i prema prigradskim naseljima na cijelom području grada su već mjesecima zatvorene, pa se do odredenih ulica i naselja mora voziti obilaznim putovima. Većina obilaznica su nepropisno i nepotpuno obilježene, pa građani sami dopisuju i dodaju table sa signalizacijom prema određenim naseljima. Za vrijeme i nakon kišnih razdoblja, prometnice su pune blata i ugrožavaju sigurnost prometa, kažu oporbenjaci u Poreču.

Iz tih razloga traže od gradonačelnika Edija Šifanića, te od predsjednika Uprava poduzeća Usluga i Odvodnja da građane detaljno obavijeste o planu izvršenja radova, rokovima i razlozima prekoračenja rokova i šlamperaja u izvođenju radova, kao i o konkretnim mjerama koje su poduzeli da se ovi propusti isprave.

Tko će nadoknaditi štetu

Također, od nadležnih zahtijevamo da se u tijeku ljetne sezone prekinu svi radovi na mjestima gdje će nanijeti štetu građanima zbog nemogućnosti izdavanja smještajnih objekata, odnosno da se građevinski radovi premjeste na mjesta gdje neće ometati normalni tijek turističke sezone našim privatnim iznajmljivačima. Tko će građanima nadoknaditi štetu zbog nemogućnosti iznajmljivanja smještajnih kapaciteta – da li Odvodnja d.o.o. iz europskih sredstava, ili Grad Poreč iz proračuna, pitaju se vijećnici NL Rodoljuba Kosića.

Elio Velan, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna