NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Radno vrijeme do ponoći – zatvaranje vrata turizmu

20.05.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Radno vrijeme do ponoći – zatvaranje vrata turizmu

Prijedlog novog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je Vlada ovoga tjedna uputila Saboru, u potpunosti bi mogao izmijeniti dosadašnji način rada mnogih ugostiteljskih objekata kako u Hrvatskoj tako i u Puli. Naime, prema tom prijedlogu barovi će se morati opredijeliti hoće li raditi noću ili danju. Vlada je tako propisala da će oni koji se opredijele za noćni rad svoje objekte otvarati tek u 21 sat te će moći raditi, uz zadovoljenje uvjeta zaštite od buke, do 6 sati ujutro, dok bi dnevni barovi svoja vrata otvarali u isto vrijeme kad se noćni zatvaraju te bi ih zatvarali u ponoć.

Ukoliko Sabor prihvati Vladin prijedlog, mnogi ugostitelji predviđaju gašenje noćnog života, tvrdeći da nitko pametan neće registrirati svoj bar kao noćni, jer mu to jednostavno neće biti isplativo. Naime, noćni će barovi morati svoju djelatnost obavljati isključivo u zatvorenom prostoru, morat će ispunjavati uvjete o zaštiti od buke (što ne znači da ih okolni stanari neće prijavljivati zbog eventualne buke pred barovima), dok s druge strane njihovo radno vrijeme neće omogućavati pokrivanje troškova poslovanja.


Kafić isplativije registrirati kao dnevni

Ugostitelji smatraju da je kafić isplativije registrirati kao dnevni, jer zakonodavac predviđa njegov rad do ponoći, dok lokalnoj upravi i samoupravi omogućava produljenje radnog vremena za dnevne barove do dva sata nakon ponoći. U tom bi slučaju registriranje bara kao noćnog zaista izgledalo kao promašen poslovni potez. No neki će ugostitelji ipak imati mogućnost registracije dvojne djelatnosti uz zadovoljenje nekih standarda – dva odvojena objekta unutar bara s odvojenim šankovima.

Valja podsjetiti da taj zakon, barem kad govorimo o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, neće tako skoro stupiti na snagu. Vlada je, naime, lokalnim samoupravama dala rok od dva mjeseca te ugostiteljima dodatnih mjesec dana da usklade svoje odluke o radnom vremenu, odnosno radno vrijeme sa zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Što na prijedlog zakona kažu pulski ugostitelji, pokušali smo doznati u nekoliko barova koji imaju gostiju i noću i danju. Šutnja na koju smo naišli u nekoliko pulskih kafića nije nas iznenadila. Naime, ugostitelji ne žele svojim izjavama skrenuti pozornost na sebe i navući si na vrat inspekciju. No ipak se u toj tišini našao netko tko hoće imenom i prezimenom stati iza svoje izjave. Jedan od njih je Arsen Brajković, vlasnik popularnog kafića »Podroom«, koji kaže da u deset godina, koliko je u ugostiteljstvu, nije doživio nikakvu regulativu kojom bi se odredile turističke zone, zone noćne zabave i zone u kojima bi mogli raditi isključivo dnevni barovi.

– Osobno podržavam zabavu nakon ponoći, ali ne i do ranog jutra ako govorimo o gradu. Stoga sam i radno vrijeme prilagodio svojim afinitetima. Radim do jedan sat poslije ponoći, kaže Brajković.

Na naše pitanje misli li da će se tim zakonom probuditi davno zaboravljene diskoteke, Brajković odgovara da nikakva regulativa ne može ljude natjerati na zabavu kakvu ne žele. Smatra da danas ljudi ne vole masovna okupljanja u diskotekama, već intimnije druženje u kafićima.


Uvesti zone za noćnu zabavu

Voditelj kluba »Aruba« Edmondo Šuran smatra da će si zakonom, ukoliko ga prihvati Sabor, Hrvatska zatvoriti vrata turizmu, jer će smanjiti ionako malu ponudu noćnog života. Što se tiče kluba, Šuran kaže da još nije razgovarao s vlasnikom hoće li što mijenjati. »Mi imamo dvije odvojene prostorije sa šankovima u istom objektu pa ćemo vjerojatno moći registrirati dvojnu djelatnost«.

– Apsurd je da zemlja koja se opredijelila kao turistička i koja ulaže ogroman novac u njegovu promidžbu u svijetu sebi zabija nož u leđa takvim zakonskim aktima. Naime, strani će mediji vjerojatno iz ovoga izvući samo podatak o tome da će kafići u Hrvatskoj raditi do ponoći, kaže voditelj pulskog kafića »Santos« Mladen Vijatović.

Smatra da će, ako zakon stupi na snagu, od njega imati koristi samo turistički konkurentne zemlje. »Ono što bi trebalo svakako učiniti jest uvesti zone u kojima će se odvijati noćna zabava«, veli Vijatović. Napominje i da se u »Santosu« još nisu opredijelili hoće li, kada se i ako se novi zakon usvoji, kafić registrirati kao noćni ili dnevni. Zasad rade do dva sata poslije ponoći, što je u skladu s nedavnom gradskom odlukom o produženju radnog vremena ugostiteljskim objektima tijekom turističke sezone.

Noćni bar »Monte Serpente« spada u skupinu kafića koji će se moći registrirati kao dnevni i noćni bar, no do voditelja nismo uspjeli doći, pa nam preostaje pretpostaviti da će i taj klub, kao i »Aruba«, iskoristiti tu mogućnost. »Problematični« pulski barovi, odnosno kafići koji rade danju i do kasno u noć su »Zen« i »Pietas Julia«, ali njihovi su nam vlasnici jučer bili nedostupni.

B. Žižović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email