NEWS
valfresco

Radnici porečkog "Mercatora" sindikalno se organizirali i pristupili SIK-u

07.08.2008. 00:00; Učitavanja: 77; Početna / Gospodarstvo / Radnici porečkog "Mercatora" sindikalno se organizirali i pristupili SIK-u
701084.jpg

Sindikat Istre i Kvarnera sada ima sindikalne podružnice u "Mercatoru", Pula i Poreč, a u osnivanju su sindikalne organizacije u Novigradu i Umagu. Nova podružnica utemeljena je i u "Mlinotestu" iz Umaga, a to poduzeće ima trgovine u Umagu, Brtonigli i Fažani i proizvodni pogon u gradu Umagu.
Dorina Bujić kaže : " Posebno ohrabruje činjenica što su radnici trgovačke djelatnosti uvidjeli potrebu sindikalnog organiziranja. Dolaskom velikih trgovačkih kuća na područje Poreča, tržište rada počinje uistinu funkcionirati i u ovoj djelatnosti. Posebnost trgovačke djelatnosti na ovom području ogleda se kroz djelatnost ugostiteljstva i turizma, jer su te djelatnosti visoko komplementarne i nerazdvojive. U SIK-u ističemo kako je ovaj sindikat uložio velike napore u zaštitu radnika koji su radili u poduzećima "Jadran trgovina" iz Rovinja ( u Vrsaru ) i "PAN Pula" ( u Poreču ). Za dvjestotinjak radnika u Rovinju i Vrsaru u Sporazumu s "Konzum" d.d. zadržana su stečena prava iz Kolektivnog ugovora matičnog poduzeća za razdoblje od 3 godine – do 2010. godine, a za radnike koje je preuzeo "Mercator" kupovinom "PAN-a", zaštićen je njihov radni status na neodređeno vrijeme".
U turističkoj sezoni se radi, no ima problema koje sindikat treba rješavati i ljeti, a Dorina Bujić izdvaja: " Radnici u trgovinama se javljaju sindikatu, u većini slučajeva, kada je već kasno. To je uobičajeno onda kada trgovina zapadne u teškoće, kada vide da nema besplatne pravne pomoći. Poslodavci radnike u trgovini često premještaju, sklapaju Ugovore o radu na 3 mjeseca, ne vode "realnu" listu rada, a radnici koji ne žele raditi prekovremeno doživljavaju prijetnje i ucjene otkazom. U trgovini su niske osnovne plaće 1.700 kuna ( "Konzum") i 1.800 kuna ( "Mercator" ), što je ispod minimalne plaće propisane zakonom ( 2.400 kuna ). Sve veći broj radnika iz malih trgovina također se javlja SIK-u, a otpočelo je učlanjivanje i u "Plodinama", no sindikalno organiziranje u trgovinama je još uvijek malo. To je posebno izraženo u malim poduzećima, od 20 do 30 zaposlenih. U poduzećima do 20 zaposlenih ne postoji zakonska obveza donošenja Pravilnika o radu i sklapanja Kolektivnog ugovora. Mi u sindikatu vjerujemo kako će se plaće i u trgovačkoj uslužnoj djelatnosti pritiskom konkurencije povećati, kao i ulaganja u kadrove – prodavače, osim u slučaju da se predstavnici udruga poslodavaca ne izjasne kako je lako naći uvoznu radnu snagu i za trgovine u Istri, što su hotelijeri već poručili radnicima i javnosti".

R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email