Radionice i izložbe u Poreču ovog tjedna

poup-logo-v
02.05.2022. 12:23; ; Početna / Obavijesti / Radionice i izložbe u Poreču ovog tjedna

RADIONICE PORTRETNOG DOKUMENTARNOG FILMA u POUP-u

Portretni film prozor je u osobni identitet i priču pojedinca.
Ukoliko imate želju naučiti kroz praksu kako se pripovijedaju osobne priče, prijavite se na radionicu i sudjelujte u izradi vašeg prvog dokumentarca.

TRAJANJE RADIONICE: 9.5. – 15.5.2022. godine, svakodnevno od 16 do 21 sat / po dogovoru

CILJ RADIONICE: predstaviti polaznicima specifičnosti izrade dokumentarnog filma kroz sve faze produkcije – od razrade ideje i režijskog koncepta, pripreme i realizacije snimanja slike i tona, do izrade knjige snimanja i transkripta te organizacije snimljenih materijala, montaže filma i finalne obrade slike.

Radionica je podijeljena u tri grupe. Svaka grupa okuplja tri polaznika koji će kroz individualni i grupni rad s mentorima raditi na zajedničkom projektu kreiranja priče zadanog protagonista.

POLAZNICI: radionice su namijenjene ljudima u dobi od 15 do 65 godina, a broj polaznika  ograničen je na 9 polaznika. Za prijavu na radionice potrebno je prilikom ispunjavanja prijavnice napisati motivacijsko pismo i naznačiti opredjeljenje za jednu od navedenih grupa:

  • režijska grupa
  • snimateljska grupa
  • montažerska grupa

Prijave su otvorene do 7. 5.2022. putem online prijavnice: https://forms.gle/e5fdY8ohzPMj3RQe6

Više informacija potražite putem e-maila [email protected] ili na broju telefona 0921704684.

Opremu za rad osigurava organizator.

VODITELJI: Bela Bračko-Milešević (mentor režije), Ivan Tripar (mentor snimanja), Karla Carević (mentor montaže).

CIJENA: 500,00 kuna po polazniku (radionicu sufinancira organizator)

Tematska online radionica kreativnog pisanja!

Intimna kartografija grada

Gradovi trebaju pisce da o njima pišu, o ljudima, običajima, skrivenim kutcima, plažama, parkovima i svemu onome što nećemo naći u turističkim prospektima, monografijama i udžbenicima. Budite pisac svoga grada! Kroz intenzivni proces istraživanja i raspisivanja vodit će vas nagrađivana književnica Staša Aras.

Radionica je tematski fokusirana na prostor grada u kojemu živimo. Polaznici vođeni sugestijama i motivacijom voditeljice izabiru temu, točku, mjesto, punkt, događaj, instituciju, sjećanje… nešto iz intimne kartografije grada i o tome pišu, istražuju, promišljaju, kreiraju fikciju ili bilo koju hibridnu formu koja im je u tom trenutku potrebna. Radovi na kraju mogu biti objavljeni u zajedničkoj publikaciji polaznika.

Cilj radionice je edukativan (teorija književnosti, povijest književnosti, povijest grada, sadašnjost grada), kreativno stvaralački jer nastali materijal ostaje kao dokaz promišljanja, istraživanja i stvaranja, socijalan jer radi na komunikaciji, interakciji, upoznavanju i komunikacijskim vještinama. Najvažniji domet ovakvom spoju kreativnog pisanja i prostora života je evociranje i osvještavanje priča koje grad nosi u sebi a nisu zapisane, već su nepisano blago odnosno duh grada.

Radionica je besplatna za polaznike.

Trajanje: od 4. svibnja do 4. lipnja 2022.

Prvi sastanak upoznavanja voditeljice s polaznicima bit će 4. svibnja u 19 sati. Planiraju se dva susreta tjedno, srijedom i nedjeljom u trajanju od sat do sat i pol, s vjerojatnim početkom u 19 sati (detaljniji dogovor na prvome susretu).

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem poveznice: https://forms.gle/FDCXbXgN9sXwg8kk6

Radionica je besplatna zato molimo da ukratko, u nekoliko rečenica, napišete nekoliko rečenica o sebi i svome iskustvu u pisanju, ako ga imate.

Više informacija potražite na web-stranicama Učilišta www.poup.hr, putem e-maila [email protected] ili na broju telefona 052 887 216.

Biografija

Stanislava Nikolić Aras (Staša Aras), rođena je u Trogiru 1972. Studij kroatistike završila je na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je i živjela do 2015. Predavala je hrvatski jezik i književnost, ukupno 20 godina staža kao nastavnik. Vodi radionice kreativnog pisanja već 17 godina. (Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Sisak, Zagreb, Trogir, Split) Surađivala je s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao predavač i voditelj radionica kreativnog pisanja. Vodi čitateljski klub u Knjižnici Dubrovnik (3 godine) Bavi se književnim moderacijama i organizacijom književnih susreta u Art radionici Lazareti u Dubrovniku. Umjetnički je voditelj umjetničke organizacije Teatro Verdi iz Zadra, jedna od organizatorica književnog festivala Kalibar, aktivno sudjeluje u organiziranju i provođenje kulturnih programa u Dubrovniku najviše kao moderatorica i organizatorica književnih programa u Art radionici Lazareti, ali od ove godine i na Dubrovačkim ljetnim igrama te Razgovore o kazališu u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Redovito uređuje, piše i objavljuje u književnim časopisima, žirira, piše za Treći program radija i objavljuje književne recenzije na portalu Najboljeknjige. Član Hrvatskog društva pisaca.

Bibliografija

poezija: Takve se stvari događaju ljudima (Algoritam 2014.); Nedolično i vrijedno spomena (Durieux 2015); Premještanja (Hena.com 2020.) zbirke kratkih priča: Meke granice (Algoritam 2015.); 12 pred zidom (Sandorf 2020.) roman: Horror vacui (Treći trg, Beograd 2020.) i (Hena.com, zagreb 2021.)

Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem, Podgorica 2015. i 2016.; nagradu Mate Raos za najbolju kratku priču, romanom Horror vacui osvojila je prvu nagradu na natječaju Treći trg u Beogradu 2020.

 

PRVA ZELENA RADIONICA u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Začinsko bilje u našim domovima i vrtovima – radionica na kojoj ćemo:

  • saznati male tajne o začinskom bilju
  • upoznati se s najčešćim začinskim biljem koje koristimo u našoj, mediteranskoj kuhinji te nekim manje zastupljenim i pomalo zapostavljenim vrstama
  • naučiti kako izabrati (kupiti) zdrave biljke, kako ih uzgojiti od sjemena do odrasle biljke, kako ih njegovati, razmnožiti te kako višegodišnje vrste sačuvati i tijekom zimskih mjeseci

Proširimo znanje, izmijenimo iskustva, družimo se i dobro se zabavimo!

Voditeljica radionice: Vedrana Kalac

Termin: utorak 3.5.2022. u 17 sati u učionici br.3 na I. katu Učilišta

Kotizacija: 50,00kn

Prijave putem online poveznice: https://forms.gle/h5XA4fGwg1BttSVP7

NAPOMENA: na radionicu ponesite začinsku biljku koju imate viška ili sjeme začinskog bilja koje ste sačuvali te u razmjeni nađite neku biljku koju nemate. S dolaskom proljeća krenite u nove izazove!

RADIONICA POVODOM MAJČINOG DANA

Naše male kreativce i sve one koji to žele postati pozivamo na radionicu povodom Majčinog dana.

Dođite u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine u 17 sati u učionicu br.3 na I. katu Učilišta!

Na radionici  ćemo još jednom pokazati i dokazati da naša mašta može zaista svašta.

Izradit ćemo super poklon za naše mame!

Za prijavu na radionicu slijedite ovu poveznicu: https://forms.gle/HbrChG7poT8aMQJ37 

Likovna djelatnost

SANDI RENKO / QUADRIVIUM

Izložba slika

Kustos: Denis Volk

Galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe:  24. 3. – 4. 5. 2022.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10 – 12 i 16 – 20
nedjeljom i državnim blagdanima zatvoreno

Jedan od najistaknutijih tršćanskih umjetnika, slovenskog porijekla iz Italije je Sandi Renko. Za njim je nekoliko desetljeća stvaranja u kojima je utemeljio bogat i prepoznatljiv umjetnički opus, koji je u većini hrvatskog prostora nepoznat, iako je riječ o međunarodno etabliranom umjetniku. Glavna karakteristika njegovih djela istraživanje je različitih materijala i izraznih mogućnosti posezanjem u prostor, osjećaj prostora ili stvarajući predmete u prostoru.

Ocjenjujući umjetničko stvaralaštvo Sandija Renka ne možemo zanemariti činjenicu da je on po zanimanju dizajner koji naginje profinjenom oblikovanju. Teži minimalizmu, jednostavnim linijama, redukciji oblika, čistim oblicima i objektima, slobodnom, ali ne praznom prostoru. To je obilježilo i njegovo umjetničko stvaralaštvo u kojem prikazuje jednostavne i jasne forme i slike.

Denis Volk 

Izložba je realizirana u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i  Kulturno društvo za umjetnost KONS iz Trsta te Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

Print Friendly, PDF & Email