NEWS

Rad nedjeljom samo u turističkoj sezoni?

30.01.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Rad nedjeljom samo u turističkoj sezoni?
788man-nedjelja-txt.jpg

Konferencija je okupila predstavnike Vlade i sindikata, resornog ministarstva,  domaće trgovačke poslodavce, te dala brojna gledišta na pitanje rada nedjeljom.

Novi zakon, na kojega se osvrnuo Branko Vukelić, ministar gospodarstva, za sada predviđa znatniju slobodu rada nedjeljom kada je u pitanju turistička sezona. Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore drži da poslodavci trebaju poštivati zakon,  40 sati radni tjedan, maksimalno dopuštenih 10 prekovremenih sati tjedno, pošteno platiti radnike i pitanje rada nedjeljom neće biti sporno. Vidošević je naveo kako i u zemljama Europske Unije ovo pitanje nije jedinstveno uređeno, nego ga je svaka članica prema svojim tradicijskim smjernicama, te konzumentskim potrebama građana definirala.

Rad nedjeljom na našim prostorima već je davne 1912 godine izazivao polemike i bio predmetom rasprava Trgovačke komore iz Splita. U ime Vlade ovo vrlo delikatno pitanje kojemu se traži najprimjereniji odgovor ne bi li se zadovoljili i zaposlenici i poslodavci trgovačke struke, ali i hrvatski građani, prokometnirao je i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade. "Vlada će se u ovom pitanju ponašati sukladno svojoj ulozi; bit ćemo regulatori. Podržavat ćemo rješenje koje je prihvatljivo i sindikatu i poslodavcima."

Delikatnost ovog pitanja u hrvatskoj javnosti ogleda se u suočavanju  tradicionalističkog, katoličkog pristupu koji se protivi  radu nedjeljom i konzumentskom, potrošačkom pristupu koji podržava rad trgovina nedjeljom. Najveći dio građana, iz brojnih anketa provedenih na pitanje zabrane rada nedjeljom drži da u današnjem tempu života i prevelike angažiranosti na poslu, preostaje malo vremena za obitelj.

Stoga se kupovina u većini slučajeva obavlja upravo nedjeljom, te stoga trgovine trebaju tada raditi, a poslodavci za taj rad svoje radnike trebaju uredno platiti, čulo se uz ostalo na konferenciji. Značaj uvođenja zabrane ili dopuštanja rada nedjeljom uvelike će označiti gospodarske aktivnosti u ovoj godini, među kojima trgovina ima značajan udio. Danas u sektoru trgovine radi više od 200.000 zaposlenika, a broj trgovina premašuje 43.000.

(S. Majdandžić)

Print Friendly, PDF & Email