Punoljetno izdanje Street arta Poreč – Ove godine devet dana posvećeno uličnoj umjetnosti

Street art
16.08.2018. 13:39; ; Početna / Kultura / Punoljetno izdanje Street arta Poreč – Ove godine devet dana posvećeno uličnoj umjetnosti

Od 22. do 30. kolovoza 2018. porečke će ulice i trgove zaigrati festival ulične umjetnosti Street art Poreč. Festival broji 18. godinu održavanja i već tradicionalno u jeku ljetne turističke sezone daje kvalitetu urbanoj kulturi grada. Glazbeni, scenski i literarni performansi, koncerti, cirkuske točke, predstave s vatrom te svjetlosne instalacije ponovno će ispuniti grad i interaktivno uključiti sve zainteresirane, namjerne ili slučajne prolaznike.

Street art Poreč započeo je svoj umjetnički i turistički izričaj 2001. godine kao festival ulične umjetnosti koji svake godine u kolovozu okuplja pomno izabrane umjetnike te oživljava i boji prostor grada. Festival je otvorene forme i uključuje sve oblike umjetničkog izraza. Ovogodišnje izdanje festivala odvijat će se na ukupno sedam lokacija u gradu, od kojih će najaktivniji biti šaren prostor gradske tržnice. Gotovo svakodnevno, od 11 do 13 sati, održavat će se Music market, glazbena tržnica s različitim izvođačima i performerima.

Street art započinje u srijedu, 22. kolovoza, i to s nekoliko točaka. Mladi će čakovečki pjesnik Matko Abramić u srijedu i četvrtak od 20 sati u Eufrazijevoj ulici izvoditi literarni performans Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu. Na temelju ponuđene riječi zainteresiranim prolaznicima autor će pisati pjesme na pisaćoj mašini, u udobnosti svog naslonjača iz dnevne sobe, smještenog na ulici. Prvi dan festivala pokreće i u Poreču već udomaćena cirkuska skupina Cirkobalkana nastupom štulaša i monociklista na Trgu slobode u 21 sat, dok će u isto vrijeme drugi dan festivala izvoditi predstavu s vatrom.

Tradicionalno srijedom uživatelje odlične glazbene improvizacije očekuje Atma Mundi Ensemble u lapidariju porečkog muzeja i u sklopu 23. Jazza u lapidariju. Iste će večeri grad obuzeti plesni ritmovi meditativno-psihodelične techno, house i trance glazbe talijanskog glazbenika Kika Tacabande, umjetničkog imena Shamanna. Glavni će svoj nastup na improviziranom stroju za izvođenje glazbe, sastavljenom od metalnih i plastičnih cijevi, Shamanna izvesti 23. kolovoza na gradskoj tržnici od 11 sati.

Treći dan festivala, 24. kolovoza, započinje od jutra uz glazbenu tržnicu i DJ-a Ittu te njegove mekane i živahne house ritmove. DJ Itto svojim će nastupom uslijediti i nakon večernjeg scenskog performansa u lapidariju. U petak, u 21 sat Nikita Val izvodi La Sutil Linea Roja, performans o dualnosti ženske energije koju simbolizira crvena crta što sve povezuje, ali i razgraničava na ono unutarnje i ono vanjsko u ženi, na ljepotu i njezinu smrt u svakodnevici.

Subota, 25. kolovoza započinje besplatnom kreativnom radionicom mozaika za djecu i roditelje u Parku Olge Ban od 10 sati, u organizaciji Mosaic Cityja. Svi će mališani imati priliku vlastitim rukama izraditi svoj suvenir iz Poreča – grada mozaika. Od 11 sati moći će se na trgu poslušati koncert dječjeg puhačkog orkestra Porečki delfini, dok će se na gradskoj tržnici u isto vrijeme odvijati zanimljiv i intrigantan performans EpiZentro.

solano – photo.martagc

Španjolac Solano Barbal izvest će performans suvremenog cirkusa s lutkama, plesom, glazbom i akrobacijama na biciklu, kojim tematizira temeljne ljudske odnose, prijateljstvo, ali i samoću. Performanse Solana Barbala i Nikite Val moći se dodatno vidjeti i na različitim lokacijama u gradu, osobito na šetalištu Lungomare. Istog će dana od 21 sat na šetalištu pred jedriličarskim klubom Horizont, u subotu, svoj performans s bubnjevima i vatrom izvoditi dvojac iz Slovenije Drum ‘n’ flames.

Svi koji se vraćaju iz subotnjeg izlaska moći će u praskozorje 26. kolovoza, od 6 sati, ispred kluba Horizont, zaplesati uz Ljuti rejv Jana Lomena, glazbenu slušaonicu koja izražava politički protest kroz apolitični ulični karneval. Nedjelja će nam donijeti i željno iščekivan nastup North East Ska Jazz Orchestra. Devetnaesteročlani big band, u čijem je sastavu i Porečan Jurica Prodan, zajamčeno će od 21 sat podignuti čitav Trg slobode na noge svojim živahnim jamajkanskim i afroameričkim ritmovima.

Ponedjeljak, 27. kolovoza donosi na Trg Matije Gupca od 21 sat svjetlosnu instalaciju Warp u izvedbi Visualije Groupa u trajanju od tri dana. Instalacija je interaktivnog i natjecateljskog karaktera te sudionike odvodi u vizualnu iluziju galaksije. U 20 sati na Trgu slobode nastupaju polaznici ljetne škole gitare Rhapsody guitar, pod vodstvom njihovog profesora Xhevdeta Sahatxhije, dok u 21 sat na šetalištu Lungomare nastupa Bosnyak s glazbom u svojoj site-specific produkciji, izvedenoj elektronskim instrumentima.

Street art priprema i jedan performans za sve istinske gurmane i poznavatelje dobre primorske kuhinje 29. kolovoza. Đepeto Njapo će na Trgu Matije Gupca u 21 sat izvesti gastroperformas s pedočima, odnosno dagnjama, Kripto Mytilus, a produkt performansa moći će se i degustirati. Istovremeno uz događanja na Trgu odvijat će se u lapidariju koncert kvarteta Olega Kireyeva, izvrsnog i cijenjenog ruskog saksofonista.

Posljednji dan festivala, nedjelju, 30. kolovoza obilježit će i glazbeni performans porečkog bubnjara Alexa Brajkovića u 20.30 na Trgu slobode. Alex Brajković netom je po završetku konzervatorija u Amsterdamu za Poreč pripremio poseban projekt u kojemu će površine svog rodnog grada izravno uključiti u elektroničko-perkusionistički performans. Odmah po završetku njegova nastupa slijedi zatvaranje ovogodišnjeg Street arta u 21.30 u porečkom lapidariju, uz porečki USB i njihovu atraktivnu glazbeno-plesnu predstavu.

Street art Poreč, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i u sklopu Poreč Open Air Festivala, za ljeto 2018. priprema raznolik i bogat program te poziva sve da dožive, sudjeluju, upijaju nadahnjujuću atmosferu grada i, najvažnije, da se zabave. Tijekom Street arta javni gradski prostori postaju pozornice, zgrade ili spomenici kulise, a svaki prolaznik može biti zainteresirani promatrač, čak i sudionik, spreman upiti kreativnu igralačku atmosferu grada.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email