NEWS
Laguna Ironman 800

Prvi razgovori o sklapanju sporazuma o suradnji između Poreča i francuskog grada Noisiel

s prijema (3)
29.09.2021. 14:59; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Prvi razgovori o sklapanju sporazuma o suradnji između Poreča i francuskog grada Noisiel

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar susreli su se s gradonačelnikom francuskog grada Noisiel Mathieuom Viskovicem i njegovim suradnicama – drugom zamjenicom gradonačelnika zaduženom za ženska prava i međunarodne odnosie Mahdiom Nedjari i Pascale Natale. Sastanku su se pridružili i zamjenici gradonačelnika Elio Štifanić i Ugo Musizza, v.d. pročelnice za gospodarstvo i EU fondove Morena Mičetić Fabić te direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Podsjetimo, razgovori između Poreča i Noisiela započeli su tijekom 2020. godine. Osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država.

Gradonačelnik je gostima iz Francuske ukratko predstavio Poreč i njegove značajke. Teme od posebnog interesa bile su turizam i gospodarstvo, suradnja na europskim projektima, suradnje škola i ostalih gradskih ustanova. Posebno ih je zanimalo unutarnje uređenje grada, kao i nadležnosti, te usluge i službe koje vodi. Razgovaralo se i o izvorima financiranja, političkom i ustrojstvenom uređenju grada, zastupljenosti žena, a poseban su interes iskazali za porečki turizam te socijalne programe koje grad provodi za sve generacije.

Istovremeno, predstavljen je i Noisiel je grad koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu –  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a, suvremenu baštinu koja je nastala stvaranjem doline Marne i zelenu baštinu sastavljenu od parkova i planske hortikulture po cijelom gradu.

Gradonačelnik Viskovic, čija obitelj vuče korijene iz Hrvatske i Istre, izrazio je zadovoljstvo da postoji namjera za sklapanje prijateljstva s jadranskim biserom Porečom. – Drago mi je da smo dobili priliku porazgovarati i uživo te na taj način otpočeti razgovore o sklapanju sporazuma u suradnji te s vremenom i formalizirati dogovor koji smo već u ranijem razdoblju pokrenuli s predstavnicima grada Poreča.

Gradonačelnik Peršurić zahvalio je delegaciji na interesu i posjeti, izrazivši uvjerenje da će sporazum o suradnji donijeti nove mogućnosti za oba grada i njihove stanovnike. Podsjetio je da je od 1978. i sklopljenog prijateljstva s talijanskim gradom Massa Lombarda, Poreč razne oblike prijateljstva sklopio sa čak 11 gradova. Zabok, Poreč i Crikvenica međusobno su sprijateljeni, pa zajedno organiziraju kulturna događanja poput Zbirke literarnih radova mladih PoZIca ili dana Ksavera Šandora Gjalskog. S marađskim Siofokom vezan je Porečkim delfinom, s Vinkovcima odlična suradnja Zdravih gradova, dok su posljednja dva prijateljstva sklopljena 2013. s Poingom, gradom u neposrednoj blizini Münchena u kojoj je vrlo aktivna hrvatska zajednica te 2012. s Pragom 6, najvećim okrugom glavnog grada Češke.

Delegacija Noisiela će tijekom svog boravka u Poreču obići će Eufrazijevu baziliku i biskupiju, Istarsku sabornicu i starogradsku jezgru uz stručnu pratnju djelatnika Zavičajnog muzeja Poreštine, održat će sastanak s predstavnicima Instituta za poljoprivredu i turizam, kao i predstavnicima Sportske zajednice te komunalnih tvrtki.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email