NEWS

Prvi porečki maraton, tj. Maratona delle Lagune ugostio preko 230 maratonaca

11.09.2005. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / Prvi porečki maraton, tj. Maratona delle Lagune ugostio preko 230 maratonaca
548IMG_1293.jpg

Na „prvom porečkom maratonu“, koji je u organizaciji agencije Nobiltour i Plave lagune, te suorganizaciji Grada Poreča i Turističke zajednice Poreča, startao danas ispred hotela Plavi u Zelenoj laguni, sudjelovalo je preko 230 maratonaca iz 11 zemalja. Angažirano je 24 prometna policajca na osiguranju trase i 200-tinjak ljudi na punktovima za osvježavanje i na dodatnom osiguranju.

Trasa je pomalo čudno postavljena jer prolazi dobrim dijelom po glavnoj cesti Poreč-Novigrad, umjesto da ide jedinstvenom šetnicom od Zelene lagune preko Plave lagune, Brula, Kupališta, pa kroz grad dalje preko Picala, Materade do Červara i Ulike. No, također prema riječima organizatora, uz more se ne bi postigla potrebna kilometraža (?!).

Recimo i to da je po cesti istovremeno bilo i automobila i maratonaca, pa čak i na onom dijelu između Velog Maja i raskršća prema Červar Portu, što je svakako propust organizacije. Ali, obzirom na to da je ipak Prvi maraton, vjerujemo da će Atlestki savez Hrvatske i Međunarodna atletska federacija oprostiti za taj propust.

Maraton je organiziran i na inicijativu Grada Poreča još od prošle jeseni, a navodno će ekipa Sky televizije iskoristiti maraton za izradu kvalitetne promotivne reportaže o Poreču.

Svakako treba napomenuti da je na startu maratona bio prisutan i istarski Župan Jakovčić, i otrčao dio staze, a trebao bi biti prisutan i na dodjeli medalja predviđenih za 15:30 danas.

Ovom prilikom reći ćemo da je šteta što Župan nije bio prisutan i na Porečkom delfinu, koji je ugostio „samo“ više od 900 plivača iz nekokoliko zemalja a kojemu je glavni organizator Grad Poreč, jedinica lokalne samouprave u istarskoj županiji. No, na istom Delfinu bila su i samo 2 gradska vjećnika 🙂 Šteta je i što je postavljanje svjetskog rekorda u maratonskom plivanju gosp. Rogošića također na Prevlaci prošlo bez prisutnosti službenog predstavnika iz Istre, iako je maraton startao u Istri i prolazio kroz Istru u čak 10 etapa.

Prema riječima organizatora, Maratona delle Lagune je uglavnom financiran iz sredstava agencije Nobiltour, ali i dijelom iz Proračuna Grada (20.000 kn), te Proračuna Turističke zajednice Poreča (35.000 kn)

Nadamo se da će se Maratona delle Lagune na području Poreča organizirati i slijedeće godine i da će ugostiti još veći broj takmičara.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email