NEWS

PRŠURIĆI: Palila vatru u vrijeme zabrane pa zapalila i susjedno zemljište

16.08.2021. 13:47; ; Početna / Crna kronika / PRŠURIĆI: Palila vatru u vrijeme zabrane pa zapalila i susjedno zemljište
237164605_4278209978924795_2596120922551397714_n
Policija će obavijestiti inspekciju civilne zaštite, a građane i turiste podsjeća da je do 31. listopada zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru.
 
Jučer oko 19 sati, na zemljištu u naselju Pršurići kod Višnjana, 57-godišnjakinja je, unatoč zabrani loženja vatre na otvorenim prostorima tijekom ljetnih mjeseci, palila drvene grede te pritom nije poduzela odgovarajuće mjere zaštite od požara i izgubila je nadzor nad vatrom. Požar se proširio na susjedno zemljište te je 57-godišnjakinji izgorjelo oko 200 kvadratnih metara trave, dok je na susjednom zemljištu izgorjelo oko 100 kvadratnih metara trave i četiri stabla voćaka, čime je 64-godišnjoj vlasnici nastala materijalna šteta od više stotina kuna.
 
Požar su ugasili porečki vatrogasci oko 20.15 sati, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, policija će podnijeti obavijest nadležnom odjelu inspekcije civilne zaštite.
 
Policijska uprava istarska upozorava građane kako je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Istarske županije zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru te u tom razdoblju javne vatrogasne postrojbe ne izdaju odobrenja za loženje vatre na otvorenom.
 
Tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i visokih temperature postoji veća opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Stoga policija upozorava građane i turiste da se pridržavaju zabrane paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima.
 
Radio Centar
Print Friendly, PDF & Email