Protiv golf terena na Lorunu i Stanciji Špin

10.12.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Protiv golf terena na Lorunu i Stanciji Špin

Stav je Novog vala da ovom kraju ne trebaju golf tereni predviđeni županijskim prostornim planom na. poluotoku Lorun i Stanciji Špin, rečeno je među ostalim na preksinoćnjoj godišnjoj skupštini ove tarske eko-udruge, koja ima svog predstavnika i u Općinskom poglavarstvu. Ova je godina donijela niz akcija čišćenja okoliša diljem općine, iznio je predsjednik Željko Bošnjak pred mnoštvom okupljenih članova i simpatizera u općinskoj vijećnici. Izvlačenje 12 olupina iz tarskih šuma ocijenio je dosad najuspješnijim i najmasovnijim pothvatom. Upravo je posredstvom udruge županijska inspektorica obišla nekoliko deponija na području Tara i Vabrige. Čišćenju velike obzidane lokve u Gedićima odazvalo se i lokalno stanovništvo, a Općina je akciju poduprla s 15-ak tisuća kuna, rekao je Bošnjak te najavio sanaciju još dviju takvih lokvi. Da bi se lokalitet u Gedićima sačuvao i zaštitio, treba mu dati određenu funkciju te ga sukladno njoj uklopiti u neki projekt, dodao je.

– Lani smo od Općine tražili 67 tisuća kuna za djelovanje udruge, ali odobreno nam je samo deset tisuća. Ove smo godine skromniji i tražimo 45 tisuća, komentirao je Bošnjak.

Skup nije prošao bez doze samokritičnosti. Ocijenjeno je da je udruga zakazala po pitanju edukacije građana o zaštiti okoliša, koja je itekako potrebna. Komunalne prekršaje valja brže i efikasnije kažnjavati, ali i omogućiti ljudima da legalno zbrinu otpad jer »volja postoji«. U idućoj će godini udruga nastojati pokrenuti edukacijske akcije u suradnji s ovdašnjom osnovnom školom, da bi se svijest o okolišu razvijala već od najmlađih uzrasta. Povećanje općinskih sredstava za sanaciju divljih deponija sa 120 na dvjesto tisuća kuna cilj je tarskih ekologa, kao i postavljanje kontejnera s poklopcem pored groblja, da se spriječi nepropisno odlaganje krupnog otpada. Najavili su i ispitivanje eventualnog svjetlosnog onečišćenja zbog snažnih reflektora na igralištu.

Novi val je u tekućoj godini nabavio računalo, koje znatno olakšava vođenje evidencije o divljim odlagalištima u Taru i Vabrigi, ali i izradu plakata, još jednog vida edukacije. Sve informacije o olupinama i smeću u šumama građani mogu javiti udruzi na broj 443-775.

Za dopredsjednike Novog vala velikom su većinom glasova izabrani Irena Bernaca i Valter Knapić.

– U nepune dvije godine koliko djelujemo postali smo prepoznatljivi, i kao najbrojniju udrugu na području općine nitko nas više ne može zaobići, zaključio je Bošnjak. Novi val trenutno ima oko 150 članova.

M. DODIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email