NEWS

PROSVJED U POTPIĆNU: Rockwool mora otići!

01.03.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / PROSVJED U POTPIĆNU: Rockwool mora otići!
169normal_01032009-12.jpg

Jednoglasan je to zaključak svih govornika na današnjem prosvjednom skupu u Potpićnu, čije je riječi i poruke podržalo oko tisuću stanovnika ovih kraja zabrinutih za svoje zdravlje i budućnost nakon dolaska tvornice kamene vune Rockwool u njihov kraj. Zaključak je to i Matilde Ilić, predsjednice udruge Naša zemlje, koja je i organizirala ovaj skup, uz poruku da je to vjerojatno posljednja ekološka hulja koju su Darko Lorencin i Branko Ružić doveli u Istru. Istodobno je zatražila da im hrvatska vlada omogući zdrav život, od čega neće odustati ni pod koju cijenu.

Na štetnost Rockwoola u žestokom obraćanju okupljenima ukazala je i Iride Vidaković, rekavši da se raznim donacijama, subvencijama, manipulacijama i na druge načine mogu kupiti političari i neki mediji, ali ne i lokalno stanovništvo. Zdravlje nema cijenu i ne može se kupiti, a mi nećemo umirati da netko mora biti bogat.

"Zato još jednom ponavljamo da Rockwoolu nije mjesto u Istri i zato neka zatvori svoj dimnjak i lažljiva usta i neka se odavde pokupi zauvijek – uzviknula je Iride Vidaković uz burno odobravanje prosvjednika koji su svaki put zvuždukom i negodovanjem reagirali kada se  spominjalo ime istarskog župana Ivana Jakovčića i njegovog prvog suradnika i labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike.To je negodovanje eskaliralo u trenutku kada je županijski vijećnik Damir Radnić usporedio izjave župana o Rockwoolu izrečene prije pet godina i sada, u kojima najprije hvali dolazak Rockwooola kao veliki dobitak za Istru, da bi na kraju, uoči izbora ´stao na stranu ugroženog stanovništva´.

Prosvjednicima je govorio i prof. dr. Tullio Persi iz Pule, predstavivši se kao predavač atomske fizike u Trstu, koji je iznio više podataka o štetnosti tvornice kamene vune ne samo za lokalno stanovništvo, veći najveći dio Istre i susjedne Slovenije. "Raspolažem podacima da emisije plinova iz tvornice izazivaju neplodnost stanovništva ili utječu na rađanje defektne djece, a i radiaktivnost u proizvodnom procesu može ugroziti zdravlje zaposlenika" – bio je izravan dr. Persi, rekavši da oni koji su ovdje doveli Rockwool, nisu mislili na dobro Istrana i svih stanovnika Istre.

Naglasio je da se prilikom donašanja takve odluke nije pitala struka, već da o svemu odlučuju ljudi iz vladajuće stranke, koji su i dosad učinili mnoge krive poteze na štetu Istrana u posljednjih 15 godina, ali da više neće šutjeti jer, kada je u pitanju Rockwool, stradava nevino stanovništvo. Više nego upozoravajuća je i njegova tvrdnja da se zbog kancerogenosti formaldehidi u Europskoj uniji ne smiju koristiti od rujna 2007. godine, ali "mi nismo njen dio."

Kršanski vijećnik Klaudio Lazarić je, govoreći na svojoj čakavici, podsjetio da narod stalno prosvjeduje, ali da promjena zasad nema. Uz zaključak da je nešto trulo u zemlji Hrvatskoj, on je podsjetio da zabranom pušenja država želi zaštititi zdravlje svojih građana, a istodobno ovdašnjem stanovništvu nudi tvornicu kao kolektivnu pušionicu.

"U tome neće uspjeti, već će na kraju oni to popušiti, a mi ćemo ostati na svom ognjištu, a otići će oni koji su nas s njega htjeli protjerati! – bio je jasan Lazarić, uputivši poruku Vladi RH da je ona i njihova te da ih mora štititi od ovakvog kapitala.

Pred prosvjednicima koji su nosili mnogobrojne transparente vrlo izravnih optužni na račun Rockwoola i političara, još su govorili Kristina Đurović, predsjednica Općinskog vijeća Pićna, Lučano Brnjac, Leonaredo Marčac, Narčizo Smoković i na kraju Bruno Poropat, svi s istom porukom – Non passaran!. Među prosvjednicima je bio i Dino Debeljuh, donedavni član IDS-a i kandidat za istarskog župana te neki drugi političari iz Istre. (M. Milevoj, Barkun)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email