NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Prošle godine iz gradskog proračuna rekordan iznos i broj bespovratnih potpora obrtnicima i poduzetnicima

Porec marina
26.01.2022. 13:36; ; Početna / Gospodarstvo / Prošle godine iz gradskog proračuna rekordan iznos i broj bespovratnih potpora obrtnicima i poduzetnicima

U protekloj godini Grad Poreč-Parenzo je dodijelio rekordan iznos i broj bespovratnih potpora obrtnicima i poduzetnicima, a od 53 dodijeljene potpore, njih čak 40% odnosi se na žene poduzetnice.

Kako napominje pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Morena Mičetić Fabić, poznato je da je u Hrvatskoj premali postotak žena među poduzetnicima.
– Zato Poreč, kao Grad prijatelj ženskog poduzetništva, posebnu pozornost usmjerava upravo na otkrivanje i jačanje poduzetničkog potencijala kod žena. Uvode se posebne mjere i provode aktivnosti posebno usmjerene na žene. Poduzetnice se informiraju i motiviraju da se okušaju u poduzetništvu. Poduzetnicama se odobravaju bespovratne financijske potpore za troškove pokretanja poslovanja, primjerice troškove marketinga, zatim potpore za obvezne doprinose, za nabavu dugotrajne imovine, za digitalizaciju poslovanja, za troškove pripreme EU projekta i slično, a od ove godine uvedena je i nova mjera besplatnog vrtića za dijete u prvih šest mjeseci poslovanja. Za sve se ove mjere poduzetnice mogu javiti i odobrava im 20% veći iznos potpore, kao poticaj namijenjen samo ženama poduzetnicama.

Gradonačelnik Loris Peršurić vjeruje da su „pogodili“ set potpora za žene poduzetnice, a posebnu pozornost privukla je nova mjera koju je Poreč uveo među prvima u Hrvatskoj – besplatan vrtić za djecu poduzetnica početnica. – Drugi gradovi diljem Hrvatske nas kontaktiraju i pitaju za naše iskustvo i savjete jer i oni žele postići isti rezultat. Često nas pitaju kako znamo koje mjere uvesti, koje će dati pozitivne rezultate. Odgovor je samo jedan, osluškujemo naše sugrađanke, one koje razmišljaju o poduzetništvu i one koje se već bave poduzetništvom., rekao je gradonačelnik.

Gradu nije namjera samo financijski pomoći, već kontinuirano informirati i nuditi mogućnost učenja te razmjene znanja i iskustva s drugim poduzetnicama. Pokrenuta je i neformalna grupa Poduzetne žene Poreštine, u kojoj se članice međusobno informiraju i umrežavaju, bilo uživo ili online. Izrađen je i Božićni katalog Poduzetnih žena Poreštine, u kojem su povodom blagdana široj javnosti nudile posebne ponude svojih proizvoda i usluga.

– Važno je da pratimo svjetske trendove i uključujemo se u nacionalne i međunarodne mreže koje potiču žensko poduzetništvo. U skoroj budućnosti nadamo se i prijavi EU projekta upravo u području jačanja ženskog poduzetništva gdje bismo htjeli uvesti nove, financijski još izdašnije mjere i aktivnosti., zaključila je pročelnica.

 

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email