NEWS

Proširuje se pješačka zona uz park Olge Ban i u Novoj Vasi, povećanje sigurnosti pješaka na Stanciji Vergotini

ulica uz park Olge Ban
09.11.2022. 13:27; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Proširuje se pješačka zona uz park Olge Ban i u Novoj Vasi, povećanje sigurnosti pješaka na Stanciji Vergotini

Dijelovi prometnica u Poreču, oko Parka Olge Ban, na Stanciji Vergotini i u Novoj Vasi, postaju pješačke zone i povećava se sigurnost pješaka, nakon što je sredinom ljeta na Gradsko vijeće Grada Poreča-Parenzo izglasalo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima odobravanja ulaska u pješačku zonu i Odluku o uređenju prometa na području Grada.

Tako se uskoro ulica uz Park Olge Ban, koja vodi od ulice Nikole Tesle (odnosno od Velikog parkinga do uvale Peškera) zatvara za promet, jer će komunalna tvrtka Usluga Poreč koja upravlja parkiralištima i pješačkim zonama postaviti rampu čime će i ova ulica postati pješačka, uz mogućnost prolaza vozila samo za stanare i dostavna vozila.  

Konkretno, u Novoj Vasi, na Trgu Rotonda prisutan je bio problem vožnje nepreglednim ulicama oko crkve i u neposrednoj blizini Osnovne škole gdje se igra veliki broj djece. Navedene ulice nemaju zadovoljavajuću širinu za dvosmjerni promet, a preglednost na raskrižjima je onemogućena zbog samih zgrada. Kako bi se podigao nivo sigurnosti, proglasila se zona zabrane prometovanja svim motornim vozilima osim komunalnih vozila i vozila dostave (opskrba škole) trgom Rotonda oko crkve. Prometnice oko trga Rotonda koje se nalaze neposredno uz Crkvu zatvorene su stupićima kao već postojeći i omogućen je pristup samo interventnim vozilima.

Također, sukladno traženju Mjesnog odbora Mate Balota, Komisije za praćenje prometa na nerazvrstanim cestama, a radi podizanja sigurnosti, odlučeno je da se dio Ulice Marije Jurić Zagorke u naselju Stancija Vergotini pretvori u jednosmjernu ulicu, te je u istoj podignuta sigurnost za pješake i korisnike obližnjeg dječjeg igrališta.

Pravna osnova za donošenje odluka je Zakon o sigurnosti na cestama i Statut Grada Poreča-Parenzo, nakon što je provedeno 30-dnevno savjetovanje te je dobiveno odobrenje Komisije za praćenje prometa na cestama i Policijske uprave istarske.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email