NEWS

Proračun »težak« 230 milijuna kuna

17.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Proračun »težak« 230 milijuna kuna
962poglavarstvo_01.jpg

Središnja tema ovotjedne sjednice Gradskog poglavarstva Poreča bila je donošenje prijedloga proračuna za sljedeću godinu, koji bi trebao iznositi gotovo 230 milijuna kuna, što je za oko 36 posto više u odnosu ovogodišnji. Dvije novosti koje su utjecale na »slaganje« proračuna su izdvajanje dosadašnjeg Mjesnog odbora Tar-Vabriga u samostalnu općinu te formiranje zajedničke lokalne riznice. S područja tog bivšeg MO-a dosad je ostvarivano oko deset milijuna kuna prihoda, ali i rashoda. Lokalna riznica pak predstavlja zajednički račun na koji će se »slijevati« svi vlastiti prihodi proračunskih korisnika, što bi proračunu trebalo donijeti oko 16,4 milijuna kuna.

Počelnica Odjela za proračun i financije Sandra Mušković je iznijela da se planira ostvariti oko 129,4 milijuna kuna tekućih prihoda i 89,6 milijuna kuna kapitalnih prihoda od prodaje gradske imovine. Oko deset milijuna kuna trebalo bi biti preneseno iz ovogodišnjeg proračuna. Tekući rashodi trebali bi iznositi 159,9 milijuna kuna, 54 milijuna kuna kapitalni rashodi, a 15,1 milijun izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova.

Nekoliko tehničkih, ali i suštinskih prijedloga i sugestija u ime Odbora za proračun i financije uputio je Neven Staver. Upozorio je da se u idućima godinama mora posebno voditi računa o likvidnosti Grada, odnosno nesmetanom ostvarenju tekućih rashoda. Naime, bez obzira što se nekoliko kapitalnih projekata, kao što su nova škola te sportska zona namjeravaju realizirati vanproračunskim sredstvima, naplata »računa« će u sljedećim godinama »sjesti« na proračun, a Grad već očekuje podmirenje određenog broja anuiteta po preuzetim obvezama. Staver se založio da se ne kreće u projekte kapitalnih investicija niti preuzimaju obveze plaćanja dok se kapitalni prihodi konkretno i ne ostvare. Upozorio je i da financiranje kapitalnih projekata ostvarenjem kapitalnih prihoda od prodaje gradske imovine ne može ići unedogled, jer će taj izvor prihoda presušiti kad više ne bude bilo ničega za prodaju.

Oreste Cossetto mišljenja je da Grad ima još prostora za bolje ostvarenje prihoda od komunalne naknade i doprinosa, kao i za smanjenje materijalnih rashoda, s čime se složio i gradonačelnik Edi Štifanić ustvrdivši da su komunalne naknade i doprinosi u Poreču vjerojatno najniži u Istri. Štifanić je mišljenja da je plan proračuna vrlo ambiciozan, ali i ostvariv. Prijedlog proračuna upućen je Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Poglavarstvo je donijelo i zaključak o isplati po 50 tisuća kuna

sredstava solidarnosti susjednim općinama Kaštelir – Labinci, Sv. Lovreč, Vižinada i Višnjan te usvojilo izvješće o realizaciji tekuće proračunske pričuve za rujan u iznosu od 71,5 tisuća kuna.

Utvrđene su liste studentskih i učeničkih stipendija, koje je obrazložio šef gradskog Odsjeka za društvene djelatnosti Giuseppe Ghersinich. Grad će u tekućoj studentskoj i školskoj godini stipendirati 35 studenata i tri učenika te po dvoje studenata i učenika temeljem socijalnog programa.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email