Promotivna kampanja „Boškarin na pjatu istarskih chefova“ uspješno privedena kraju

2021-05-13_13h27_31
13.05.2021. 13:26; ; Početna / Gospodarstvo / Promotivna kampanja „Boškarin na pjatu istarskih chefova“ uspješno privedena kraju

Posebnost mesa istarskog goveda-boškarina leži u načinu uzgoja i to na pašnjacima Istre, koje kao sirovina u rukama kuhara postaje vrhunska delicija. Gastronomska valorizacija i promocija postala je neizostavan dio izgradnje programa zaštite istarskog goveda ali i očuvanja ostalih autohtonih istarskih pasmina. Kako bi dosljedno podupirali program zaštite istarskog goveda, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre kontinuirano provodi promotivne aktivnosti u svezi popularizacije svojih vrijednih sirovina te je sukladno tome provedena promotivna kampanja „Boškarin na pjatu istarskih chefova“.

Promotivna kampanja „Boškarin na pjatu istarskih chefova“ koja je imala za cilj angažirati ugostitelje i kuhare s područja Istarske županije da osmisle vlastito autorsko jelo, obilježila je svoje prvo uspješno izdanje. Od chefova i ugostitelja tražilo se da rade ono što najbolje znaju, a to je kuhanje te priprema autentičnih jela ali uz jednu unaprijed određenu namirnicu. Po završetku kampanje, zaprimljeno je ukupno 20 kreativnih osobnih recepata koje je pripremilo 20 istarskih kuhara u zadanom roku od 10 dana.

Promotivna kampanja „Boškarin na pjatu istarskih chefova“, izravno je pružila podrška istarskim ugostiteljima u iznimno zahtjevnoj gospodarskoj situaciji te omogućila promocija vlastitih objekata domaćim i stranim gostima. S druge strane, putem lokalnih ugostitelja i chefova, ujedno i glavnih promotora istarske gastronomije, potakla se konzumacija mesa istarskog goveda-boškarina i lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre.

Promotivna kampanja bila je osmišljena na način da se zainteresirani ugostitelji i kuhari, čiji su ugostiteljski objekti ujedno i nositelji oznake kvalitete za meso istarskog goveda odnosno koji su stalni kupci AZRRI-a, prijave kao sudionici kampanje nakon čega je svima na adresu stigao jednaki rez svježeg mesa boškarina prema izboru AZRRI-a. U ovoj kampanji, izbor AZRRI-a bio je mišić boškarina što znači da su svi sudionici zaprimili isti rez mesa.

Nakon primitka „paketića boškarina“ na adrese, započeo je rok u kojem su kuhari sudionici promotivne kampanje imali ukupno 10 dana za osmišljavanje i pripremu autorskog jela u vlastitom ugostiteljskom objektu te dostavu traženih materijala. Po isteku roka i sukladno formalnim uvjetima kampanje, svi sudionici dostavili su pripadajuće recepte s definiranim količinama potrebnih sastojaka,  detaljan način pripreme te tri fotografije serviranih jela.

Veliki broj prijava pristigao je samim početkom promotivne kampanje, što je dokaz iznimne zainteresiranosti za ovakav oblik suradnje AZRRI-a i lokalnih ugostitelja. Prijave pristigle nakon isteka roka, prebačene su za drugi, nadolazeći krug kampanje te iz AZRRI-a pozivaju sve zainteresirane da prate službene mrežne stranice jer će u narednom vremenskom razdoblju kampanja zasigurno biti ponovljena.

U prvom krugu kampanje, svoje recepte osmišljavali su:

 1. Hotel i restoran San Rocco (Brtonigla) – tortellini od boškarina na kremi od divljih šparoga,
 2. Restoran Pergola (Zambratija) – boškarin u sezamu,
 3. Restoran – pizzeria Rondo (Buje) – tartar od boškarina na pizzeti od krumpira s bruschettom od kukuruznog kruha,
 4. Hotel Kaštel (Motovun) – Sous vide rolada od boškarina sa šparogama,
 5. Konoba Vela Vrata (Pazin) – pečenje od boškarina s divljim šparogama i palentom,
 6. Wine Hotel & Winery Meneghetti (Bale) – zapečeni mišić od boškarina s kremom od celera, umakom od rajčice i kardamona,
 7. Wine & Food Fora Le Porte (Poreč) – tagliata od boškarina,
 8. Konoba Doma (Sv. Petar u šumi) – supetarski boškarin i rolada od medvjeđeg luka,
 9. Konoba Da Rocco (Krnica) – boškarin alla primavera,
 1. Resort Čiže (Pazin) – špikovani boškarin,
 2. Konoba – pizzeria Aquarius (Buje) – pizza Gajardo u paši,
 3. Restoran Dorina (Plomin) – punjeni njoki s boškarinom u umaku od sira i šafrana,
 4. Restoran Divino (Poreč) – rolada od boškarina s bijelim tartufom, palenta sa šparogama i dva umaka,
 5. Konoba Vorichi (Barban) – bez besid boškarin,
 6. Hotel i restoran La Grisa (Bale) – boškarin u proljeće,
 7. Agroturizam Selo Mekiši (Vižinada) – boškarin u umaku od terana i timjana,
 8. Hotel Villa Letan (Peroj) – meso boškarina u vakuumu s pireom od cvjetače i divljim šparogama,
 9. Konoba Kažun (Pula) – fetine od boškarina na istarski,
 10. Konoba Boccaporta (Pula) – sporo kuhani boškarin, pofrigani rimski njok, umak od merlota s chipsom od jagoda i pastrnjaka i
 11. Restoran Steak House Ranch Fortuna (Rovinj) – boškarin alla istriana.

Posljednji korak promotivne kampanje jest da trud i rad kuhara sudionika bude vidljiv, zato će AZRRI kroz naredni vremenski period, u serijama objavljivati recepte i fotografije na službenim Facebook i Instagram profilima te na web stranicama Agencije za ruralni razvoj Istre i Edukacijsko gastronomskog centra Istre. Kako bi se pridonijelo što većoj promociji ugostiteljskih objekata koji su sudjelovali u kampanji, AZRRI će u suradnji s prijateljskim gastro portalima i novinama objaviti rezultate kampanje.

Popularizacija mesa istarskog goveda-boškarina putem tradicionalnih i modernih jela te njegova gastronomska valorizacija, omogućava daljnje očuvanje autohtonih pasmina Istre, čime se održava kontinuirani uzgoj i otkup životinja od uzgajivača. Promotivna kampanja povezana je s radom Edukacijsko gastronomskog centra, platforme za valorizaciju istarske gastronomije, putem koje se ulažu napori u kontinuiranu edukaciju ugostitelja posebice kuhara i slastičara kako bi ulagali u svoj osobni i profesionalni napredak. Ova promotivna kampanja nagrada je za sav trud koji ulažu u prezentaciju vlastitih objekata ali i u brendiranju Istre kao regije vjerodostojne autohtone gastronomije.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email