Promocija Istre kao jedinstvene i osobite eno-gastro destinacije

24.10.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Promocija Istre kao jedinstvene i osobite eno-gastro destinacije
869GO160821.jpg

U Istri ovih dana boravi devet predstavnika najznačajnijih vinara, restoratera, touroperatora, novinara i PR agencija iz kalifornijske regije Napa Valley. Za sedmodnevnog boravka koji traje do srijede gosti će obići ponajbolje istarske vinarije, proizvođače maslinovog ulja, restorane, istarske konobe te gradiće u primorju i u unutrašnjosti. Uz sinoćnju Kalifornijsku večer uz jela od tartufa, najavljenu u restoranu Zigante u Livadama, za danas je u Novigradu najavljeno i tradicionalno gastro natjecanje »Zlatni tartuf-Tartufo d´oro«, na kojem će sudjelovati i američki gosti.

Inicijator susreta je Shelley Wolfe, vlasnica poznatog kalifornijskog touroperatora specijalista za gastro putovanja Wine and Dine Events, a među gostima su i predstavnici PR agencije Ensemble Marketing Group, izdavačke kuće Modern Luxury i turističke zajednice Napa Valleya. Wolfe je Istru ocijenila jedinstvenom i osobitom vinskom i gastro destinacijom te izrazila želju da dovede što više Amerikanaca. Iako Istru posjećuje malo Amerikanaca jer nisu informirani o tome što ih ovdje očekuje, postoje ozbiljni potencijali, rekla je Wolfe, koju su, kako je rekla, u Istri impresionirale autentičnost, ljubaznost i toplina ljudi.

Denis Ivošević, pročelnik Županijskog odjela za turizam objašnjava da istarski turistički stručnjaci žele primijeniti pozitivna iskustva kolega iz Napa Valleya, osobito zna li se da je riječ o svjetskom lideru u vinskom turizmu.

– Izuzetno smo počašćeni što su tamošnji eno i gastro stručnjaci prepoznali Istru kao kvalitetnu turističku destinaciju koja se razvija na osnovi održivog i odgovornog razvoja, što je, uostalom, i njihova misija. Napa Valley je jedna od najutjecajnijih turističkih regija koju godišnje posjeti gotovo isti broj turista kao i Istru, a to je oko 2,5 milijuna. Kada je riječ o eno-gastronomiji, ta je regija najzastupljenija u svim najutjecajnijim svjetskim medijima. Stoga nas veseli što će i Istra u njihovim značajnim medijima biti povezana s Napa Valleyem – kazao je Ivošević.

Prema riječima direktora Brijuni Rivijere Veljka Ostojića, neki od spomenutih turističkih predstavnika već su posjetili Istru i oduševili se njome u sklopu svog svibanjskog boravka u Hrvatskoj posredstvom USAID-a. Govoreći o značaju ovog posjeta, Ostojić je ponovio da je regija Napa Valley, osim po vinima, vrlo cijenjena i po gastronomiji.

– Za nas je jako pozitivna činjenica da možemo puno naučiti i da Napa Valley kao brand može pomoći u promociji Županije. S druge strane, i oni će od nas moći nešto naučiti – rekao je Ostojić.

Ponovni posjet Amerikanaca dogovara se u svibnju iduće godine, kada bi u Istru došli tamošnji vinari, ugostitelji, proizvođači maslinovog ulja i drugi turistički djelatnici. Suradnja istarske i kalifornijske regije trebala bi se nastaviti u srpnju, kada bi ovdašnji turistički radnici trebali otputovati u Napa Valley. Kruna svega, prema najavi Veljka Ostojića, trebalo bi biti bratimljenje Istre i Nappa Valleya.

Prema podacima županijske Turističke zajednice, u devet mjeseci ove godine Istru je posjetilo oko osam tisuća turista iz SAD-a. Ostvarili su 28 tisuća noćenja, što je povećanje u odnosu na lani od 20 posto, ali i udio u ukupnim noćenjima Istarske županije od svega 0,23 posto.

M.V.I., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email