NEWS
Ljekarna

Promo Hotel: Sto i osamdeset izlagača iz pet zemalja

09.11.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Promo Hotel: Sto i osamdeset izlagača iz pet zemalja
342GO163320.jpg

Jubilarni Promohotel, dvadeseti po redu međunarodni sajam opreme za turizam i ugostiteljstvo, jučer je otvorio Franco Palma, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera i restoratera. Palma je rekao da Hrvatska sudjeluje u europskom turizmu s tri posto, a ukoliko želi povećati udio, mora se uspješno nositi sa sve oštrijom konkurencijom.

– U tim utakmicama važne su investicije, iako najnovije brojke pokazuju da turizam ne vraća adekvatno ono što se u njega uloži. To je svojevrsna kontradikcija, jer ulagati moramo. Promohotel nam pomaže da se informiramo kako to kvalitetnije činiti, poručio je Palma okupljenim izlagačima i brojnim posjetiteljima.

Vlasta Radoičić iz udruge Bio-Istra, koja u sklopu sajma organizira izložbu autohtonih i ekoloških proizvoda, kazala je da se eko-proizvođači nadaju prepoznavanju i od strane jačih turističkih tvrtki, nakon što ih je Županija već podržala. Ove godine predstavlja se tridesetak proizvođača iz čitave Hrvatske, koji su neiskorišten potencijal naše turističke ponude, rekla je Radoičić. Organizatorima iz tvrtke Studio 053 na odlično obavljenom poslu čestitao je Eros Sorić iz županijske Obrtničke komore, dok je porečki gradonačelnik Edi Štifanić sajam ocijenio kao odličnu priliku za izmjenu znanja i iskustava te vizija turističkog razvoja, zaželjevši izlagačima uspješan Promohotel.

– Nije bilo nimalo lako ´93 pokretati sajam. Bilo je to nesigurno vrijeme, mnogi su bili bez posla i odlučivali krenuti u poduzetnike. Trebalo je mnogo energije, upornosti i optimizma kako bi se ljude nagovorilo na okupljanje, a onda i održalo ovaj događaj. Unatoč modernim načinima komunikacije između proizvođača i kupaca, sajam će uvijek imati svoju ulogu jer ljudski kontakt daje posebnu vrijednost. Stoga sajmovi imaju budućnost, rekla je Jasna Jaklin-Majetić iz Hrvatske gospodarske komore-županijske komore Pula.

Kao posebne goste Komore pozdravila je crnogorsku delegaciju Rajka Bujkovića koja već godinama organizira slične sajmove u Budvi.

Zakusku za sve okupljene priredili su učenici porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića.

Ovogodišnji jesenski Promohotel okupio je u Intersport centru u Zelenoj laguni 180 izlagača iz pet zemalja na pet tisuća četvornih metara sajamskog prostora. Jučer se mogla razgledati raznovrsna turistička oprema te brojne sitnije, ali ne manje važne potrepštine. Prvi put sajam je ugostio šest renomiranih autokuća, kao i akciju Gospodarske komore »Kupujmo hrvatsko«.

Sutra u 11 sati na rasporedu je okrugli stol o internetskim rezervacijskim sustavima, kao i drugi po redu Promojunior, atraktivno natjecanje učenika srednjih ugostiteljskih škola u flambiranju jela.

Sajam završava u subotu u 17 sati, a ulaz je za svih besplatan.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email