NEWS
Best of Poreč

Promjena klime u Istri – neugodna istina drugog reda

24.05.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Promjena klime u Istri – neugodna istina drugog reda
92susa_web.jpg

Ono što je najvažnije jest da se o promjeni klime ništa ne čuje od organa Istarske županije ili, pak, općinskih organa. Kao da turizam i poljoprivreda, glavne privredne grane na poluotoku, s promjenom klime nemaju nikakve veze. Kao da je kaotična prodaja nekretnina u državnom vlasništvu sve što se državnih organa uopće tiče.

Čitajući strani tisak te prateći strane medije, može se zaključiti da je u mnogim dijelovima svijeta pitanje promjene klime u centru pažnje javnosti.  Raspravlja se o tome što se i gdje može očekivati. Gdje može  biti pogubne suše, a gdje poplava.  Raspravlja se i o tome kakve se administrativne i tehnološke mjere mogu poduzeti da se promjena klime izbjegne, te da se bolje pripremimo za promjene koje su neminovne. Tamo gdje se očekuju suše se diskutira o tome što učiniti s vodom koja je na raspolaganju, a tamo gdje se očekuju poplave se diskutira što se planira da bi se utjecaj poplava čim više smanjio. Političari se prozivaju kada je riječ o inicijativama koje su pokrenuli, kao i specifičnim akcijama koje su poduzeli. A kako je to kod nas u Istri? Diskutira se ponovna industrijalizacija Istre. Diskutiraju se pojedini razvojni projekti s naglaskom na njihovim ekološkim uplivima. No, rijetko se promjena klime spominje u kontekstu poluotoka kao cjeline. Naš župan na tu temu nema ništa reci, a nemaju ništa reći ni gradonačelnici i načelnici vodećih općina.  Vlada sveopći tajac, kao da se sve to nas ne tiče. Već će nekako biti. Kako drugi, tako  mi. Nekako. Bilo kako.

Vrijeme je da Istarska županija formira organe koji će se posvetiti promjeni klime i njihovom uplivu na nas poluotok – ekonomski, društveni, politički. Vrijeme je da se konzultiraju naši i svjetski znanstvenici koji se u ovu problematiku razumiju. Ovdje treba uzeti u obzir posebnosti istarske geologije i hidrologije te činjenicu da se u Istri sreću dva klimatska sustava: onaj mediteranski i onaj alpski. Vrijeme je da se pokrenu i inženjeri koji su sposobni nositi se s promjenama koje nas očekuju. To mora potaknuti i organizirati upravo Istarska županija kao vodeći organ državne vlasti na ovom prostoru.

Jer promjene se već osjećaju. Istri, te dobrom dijelu Europe, ozbiljno prijeti suša. Jasno, suša je uvijek bilo, ali uvjeti su sada drugačiji. Ako je suditi po prošlih nekoliko godina, ljeti zapravo prijete izuzetne kiše. I poplava je uvijek bilo, ali sada mogu biti drugačije. Sva ta pitanja ostaviti turističkim djelatnicima ili poljoprivrednicima je u najmanju ruku neodgovorno. Ako ništa drugo, njima su potrebne vjerodostojne informacije o tome što mogu očekivati u narednih nekoliko mjeseci ili godina. A to je nešto što samo Istarska županija može ljudima osigurati. Neugodna istina drugog reda je da do sada od organa županije nema ni riječi o neugodnoj istini koja se zove globalna promjena klime.

Prof. dr. Ranko Bon

Predsjednik

Motovun  – eko grad

Centar za održivi razvoj

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani