NEWS
HALF – s

Projektom „Arhiv Polesini“ Zavičajni muzej Poreštine i društvo Coordinamento adriatico javnosti predstavili vrijedne povijesne izvore o poznatoj plemićkoj obitelji i Poreču pohranjene u Trstu

Knjiga
10.08.2021. 22:02; ; Početna / Kultura / Projektom „Arhiv Polesini“ Zavičajni muzej Poreštine i društvo Coordinamento adriatico javnosti predstavili vrijedne povijesne izvore o poznatoj plemićkoj obitelji i Poreču pohranjene u Trstu

„Archivio Polesini – fonti per la storia di Parenzo“ nova je publikacija predstavljena danas u Zavičajnom muzeju Poreštine, kao plod suradnje ove ustanove i društva Coordinamento adriatico, talijanskog društva koje se bavi promidžbom kulture sjevernojadranskog prostora. Oni su bili partneri u realizaciji projekta „Arhiv Polesini“ za istraživanja arhiva Polesini u Trstu, koji se nalazi pri tamošnjem društvu Società istriana di archeologia e storia patria . O knjizi su govorili autori, ravnateljica porečkog muzeja Elena Uljančić i kustos Gaetano Benčić, te talijanska arhitektica Elisabeth Foroni koja je već surađivala s porečkim muzejom na projektu obnove i porečki gradonačelnik Loris Peršurić. 

Riječ je o knjizi u kojoj su dijelom sakupljeni materijali i dokumenti vezani za najpoznatiju plemićku obitelj koja je u Poreču djelovala od 16. stoljeća. 

-Società je zaklada koja je osnovala porečki muzej 1884. godine. Sav taj materijal egzodusom Talijana prenijet je u Trst i Poreč je ostao bez jednog velikog izvora znanja. Ući u taj arhiv nama je godinama bio nedostupno. Radeći na projektu provodili smo medijacije, surađivali sa Elisabeth Foroni, te uzeli određenu dokumentaciju, kako bismo oživjeli spoznaju o porečkoj povijesti. U Zakladi se nalaze nama jako bitne grafike, dokumentacija za razvoj porečkog urbanizma, dokumenti, jednom riječju najveći izvor znanja o Poreču koji se nalazi van Hrvatske, kaže Uljančić. Kako dodaju u muzeju, zahvaljujući sredstvima Regione Veneto i Grada Poreča-Parenzo koji su pomogli realizaciju ovog projekta, ušli su u arhiv i uspjeli objaviti dio te građe. – Dio te građe uspjeli smo i digitalizirati, te se nalazi u našem fondu obitelji Polesini koji ćemo s godinama nadopunjavati, a digitalizirana građa iz knjige od idućeg će se mjeseca moći naći i na službenim web stranicama porečkog muzeja, dodaje ravnateljica. Kroz projekt je nabavljen i video projektor za prezentacije.

Gradonačelnik Loris Peršurić pohvalio je ovu suradnju i izrazio zadovoljstvo istraživanjima o obitelji Polesini i ovom dijelu povijesti, koja uvijek izazivaju interes Porečana, budući da je riječ o obitelji koja je imala veliki utjecaj na razvoj i život u Poreču onoga doba.

Inače, obitelj Polesini odigrala je značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom, kulturnom i znanstvenom životu Poreča i Istre. Među pripadnicima obitelji u porečkoj povijesti posebno se ističu se biskup Francesco Polesini (1729.-1819.), te Gian Paolo Polesini (1818.-1882.), prvi predsjednik Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre, saborski zastupnik i zastupnik Carevinskog vijeća. U drugoj polovici 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća istaknula su se braća Benedetto (1861.-1952.) i Giorgio (1864.-1926.), poznati i kao graditelji dvorca Isabella na otoku Sv. Nikole i obiteljske kuće na rtu porečkog poluotoka (danas Vila Polesini). Obitelj se pred kraj Drugog svjetskog rata odselila u Italiju.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email