NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Projekti u Općini Kaštelir-Labinci ostvaruju se punim intenzitetom

butiga
28.02.2024. 10:57; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Projekti u Općini Kaštelir-Labinci ostvaruju se punim intenzitetom

Uskoro će novouređeni prostor za dnevnu skrb o 12 mališana jasličke dobi otvoriti svoja vrata u Kašteliru, a kroz nekoliko dana kreće i opremanje sale na Domu. To je samo dio projekata koji su najavljeni još prošle godine i produljit će listu onih koji su već uspješno realizirani i koji su znatno podigli kvalitetu života stanovnika Općine Kaštelir-Labinci.

Kad govorimo o svima omiljenoj kaštelirskoj sali na Domu, koja je često središte zbivanja ondašnjih stanovnika, opremanje koje kreće podrazumijeva 150 stolica te komunikacijsku opremu (razglas, video projektor i platno). Sve će biti financirano sredstvima LAG-a unutar mjere “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, za što je odobreno 29.924,75 eura.

Uz već spomenuto skorašnje otvorenje novouređenog jasličkog odjela za 12 djece u bivšoj kući Djeda Mraza, odmah iznad postojeće jasličke grupe DV-a Radost, intenzivno se nastavlja i s infrastrukturnim projektima. Za otprilike deset dana krenut će asfaltiranje ceste u naselju Krančići i Labinci, a trasa koju će radovi obuhvatiti bit će duga 1,5 kilometar. Ujedno, Općina Kaštelir-Labinci priprema natječajnu dokumentaciju za dva projekta. Kroz jedan će se modernizirati javna rasvjeta kako bi se u tom segmentu ostvarila ušteda, s obzirom da je održivost integralni dio priče koja se brižno gradi u Kašteliru i Labincima kao zajednici i prepoznatljivoj turističkoj destinaciji. Drugi projekt podrazumijeva nastavak uređenja prostora koji imaju javnu svrhu, odnosno, koji će biti na raspolaganju cijeloj zajednici, i konkretno je riječ o prostoru za udruge.

 

Dodajmo svemu da za tekuću godinu postoje i drugi planovi, pa ćemo tako za naše mještane i posjetitelje dodatno poboljšavati prometnu infrastrukturu. U planu je, naime, asfaltiranje ceste između mjesta Barede i Labinci duljine jedan kilometar, dok je ukupna vrijednost investicije 420 tisuća eura. Naglasimo i da radimo na projektu parka za rekreaciju kućnih ljubimaca te smo za tu svrhu izdvojili pet tisuća eura. Želimo svakako biti prepoznati i kao “dog friendly” destinacija, pa je ovdje riječ o activity parku gdje će svi vlasnici moći dovesti svoje pse na igranje i rekreaciju u sigurnom i ograđenom okruženju ciljano prilagođenom baš psima. Naša turistička priča dobit će još jedno lijepo poglavlje kroz revitalizaciju mlina za turističke svrhe, u zgradi pokraj Turističke zajednice, a u tom turističkom segmentu iznimnu je prepoznatljivost stekla naša jedinstvena Butiga, prodavaonica s ponudom nadaleko poznatih domaćih delicije s kaštelirskog područja. Zahvaljujući Butigi te smo domaće proizvode učinili ljudima dostupnima cijelu godinu, pa svi rado navraćaju u preuređenu zgradu bivše autobusne čekaonice gdje sad sa svojom ponudom oduševljava Butiga nastala kroz suradnju Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis. Butiga podržava lokalne OPG-ove i druge proizvođače, a s obzirom da smo i u Mreži najboljih turističkih sela svijeta prema UNWTO-u, iznimno je važno naglasiti da je Butiga produkt razvoja održivog turizma kakvom težimo. Ova prodavaonica ujedno je odličan primjer kako je Općina nastavila s pozitivnom praksom stavljanja vlastitih nekretnina u funkciju zajednice.

Za kraj bismo još željeli napomenuti da smo tijekom prošle godine završili kružni tok, a riječ je o projektu u kojem je Općina sudjelovala sa 66 tisuća eura, plus što smo nabavili i javnu rasvjetu. Također, uspješno smo završili radove na Društvenom domu u naselju Rogovići, što će neopisivo značiti tamošnjim stanovnicima. U tu smo srhu izdvojili 31 tisuću eura s PDV-om te dodatnih 13 tisuća eura za pripremne radove. U skladu sa stvarnim životnim potrebama uvidjeli smo da je potrebno krenuti i u projekt proširenja groblja u Kašteliru, što smo također realizirali. Groblje će se, naime, proširiti za 57 novih mjesta, a riječ je o investiciji vrijednoj 45 tisuća eura.

Nastojanja da našim mještanima i svim posjetiteljima osiguramo sigurno, moderno i ugodno okruženje ne gube snagu, stoga idemo dalje punom parom, realizirajući sve zacrtane projekte.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email