NEWS

Projekt energetskog certificiranja objekata javne namjene u sklopu starogradske jezgre ide dalje – Galerija Zuccato novi vlasnik energetskog certifikata

Lalic i Stifanic
06.04.2017. 14:56; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Projekt energetskog certificiranja objekata javne namjene u sklopu starogradske jezgre ide dalje – Galerija Zuccato novi vlasnik energetskog certifikata

Nakon što su Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium d.o.o. tijekom prošle godine započeli s intenzivnom provedbom projekta provedbe energetskih pregleda, te izrade energetskih certifikata za objekte javne namjene na području našega grada, a tijekom kojeg su provedeni energetski pregledi, te izrađeni energetski certifikati za objekte Osnovne škole Poreč i pripadnih područnih osnovnih škola, objekte Dječjih vrtića i jaslica Radost i njihovih područnih vrtića, objekte Pučkog otvorenog učilišta Poreč i objekte Gradske knjižnice Poreč, projektom su obuhvaćeni i objekti javne namjene u sklopu starogradske jezgre, te je tako vlasnikom energetskog certifikata postala i Galerija Zuccato.

Energetski pregled je provela, te energetski certifikat izradila tvrtka RADAL d.o.o. iz Rijeke, a u ime voditelja projekta, certifikat je ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Eliu Štifaniću, uručila direktorica  gradskog poduzeća Parentium d.o.o, Gordana Lalić.

Osim što je izrada energetskog certifikata za objekte javne namjene zakonska obveza, a energetski certifikat dokument kojim se prikazuju energetska svojstva zgrade, postupak energetskog pregleda i izdavanja energetskog certifikata, a u smislu utvrđivanja energetske učinkovitosti objekta, daje uvid u energetski učinkovite i financijski isplative mjere i poboljšice, koje u konačnici mogu rezultirati poboljšanjem ukupnih energetskih svojstava zgrade, uvelike popraviti kvalitetu boravka osoba u predmetnom prostoru, produljiti vijek građevine i smanjiti utrošak energije, a time i troškove održavanja.

-Kada pričamo o objektima javne namjene koji se nalaze u sklopu starogradske jezgre, te su isti ujedno i spomenici kulture velikog povijesnog značaja, svjesni smo činjenice da je provedba mjera energetske učinkovitosti na tim objektima vrlo zahtjevna, te da su mogućnosti provedbe navedenih mjera vrlo često ograničene mjerama konzervatorske zaštite. Provedbom postupaka energetskog certificiranja dobivamo vrlo vrijedne povratne informacije o energetskom stanju objekata, te jasan uvid u prijedloge područja potencijalnih prostora poboljšanja kako energetskih svojstava objekta, tako i pratećih sustava u sklopu istog. Činjenica da je objekt galerije Zuccato provedbom energetskog pregleda svrstan u, visoki, energetski razred ”B” potvrđuje da se u postupku rekonstrukcije, itekako, vodilo računa o energetski učinkovitim elementima objekta, u energetskom smislu kvaliteti izvedenih radova, da su isti implementirani u mjerama koliko je to u danom trenutku bilo moguće i opravdano u kvalitativnom i financijskom smislu, te da se redovno održavanje objekta vrši u skladu s preporukama struke. Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium d.o.o. i u 2017. godini nastavit će provedbu projekta izrade energetskih certifikata za objekte javne namjene, kazala je Lalić.

Izvor Parentium d.o.o

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email