Proglašeni pobjednici foto-natječaja Zelene Istre

95220780_3679320362141717_1303714434820079616_o
28.04.2020. 18:17; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Proglašeni pobjednici foto-natječaja Zelene Istre

Zelena Istra je povodom  50. godišnjice Dana  planeta Zemlje organizirala foto natjecanje na temu omiljene šetnje prirodom.  
Preko  svoje Facebook stranice udruga je pozvala građane da pošalju fotografije “s komadića Zemlje koji je njima pomogao da lakše prebrode ove neizvjesne dane”. Naime, upravo  je svakodnevna šetnja prirodom ono što mnogima od nas u ovim vremenima izolacije i društvene distance pomaže da zadržimo optimizam, da napunimo baterije i odagnamo anksioznost.

Natjecanje je zaključeno u ponedjeljak 27. travnja kada  su fotografije proslijeđene stručnom žiriju u sastavu pulskih fotografa Hassana Abdelghanija, Dejana Štifanića i Tomislava Pliška.

Interes je bio uistinu velik: prijavilo se 137 građana s više od 250 fotografija. Radovi su stigli iz svih krajeva Istre, a nekoliko ih je pristiglo i iz ostalih dijelova Hrvatske. Iz motiva na fotografijama vidi se koliko je raznoliko i prekrasno podneblje u kojem živimo i koliko nas priroda nadahnjuje, veseli i umiruje. Bilo je svega: od planinskih pejzaža, šuma, potoka  i slapova, do mikro svijeta kukaca, cvijeća i rascvjetanih voćaka, divljih životinja i portreta kućnih ljubimaca, ali naravno najviše mora i primorskih motiva.

Između svih pristiglih radova stručni žiri izabrao je pet fotografija.

Treće  mjesto dijele: Zoran Burazerović s fotografijom olupine broda  u uvali Luka podno  Raklja,
Kristina Klunić s fotografijom zvjezdanog neba u Pomeru i
Sandra Košeto s fotografijom biciklista ispod stabla u blizini Limskog kanala.

Drugo mjestu pripalo je Vlatki Horvat s fotografijom stada ovaca u okolici Poreča,
a prvo mjesto Igoru Zahariji i njegovoj fotografiji djeteta i zalaska sunca na vrhu Gomila na Ćićariji.

Citiramo obrazloženje žirija: “Odabrani autori su prema mišljenju tročlanog žirija najuspješnije interpretirali postavljenu temu natječaja. Pored uvažavanja tehničke izvedbe fotografije i osnovnog poštivanja pravila komopzicije, žiri je u ocjenjivanju uzeo  u obzir inovativnost u pristupu, originalnost, ali prije svega emociju i unošenje individualnog izraza u fotografiju.”

Sve pristigle fotografije pogledajte na poveznici:

Zelena Istra nagradit će pet najboljih fotografa svojim kutijama za odvajanje otpadnog papira na kojima je slika stabla uz citat čileanskog pjesnika Pabla Nerude “Što je stablo naučilo od Zemlje da može razgovarati s nebom?”.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email