NEWS
valfresco

Proglašeni istarski laureati Plavog i Zelenog cvijeta

10.07.2007. 00:00; Učitavanja: 53; Početna / Gospodarstvo / Proglašeni istarski laureati Plavog i Zelenog cvijeta
115presica_plavi-i-zeleni-cvijet.jpg

"Ovo je prvi put da Istarska županija kandidira unutrašnjost poluotoka u kategoriji Zeleni cvijet, a možda je to i razlog prilično sramežljivog odaziva lokalnih turističkih zajednica koje su trebale predstaviti kandidate u sklopu ove akcije. Ništa bolja situacija nije bila ni u kategoriji Plavi cvijet gdje je kandidirana tek nekolicina gradova i mjesta", istaknuo je prvi čovjek istarskog TZ-a Tomislav Popović te dodao da laureati ovog izbora sudjeluju u nacionalnom izboru za Plavi i Zeleni cvijet čiji će dobitnici biti proglašeni u listopadu u Cavtatu na "Danima hrvatskog turizma". Povjerenstvo Istarske županije u ovom izboru imenovala je Turistička zajednica IŽ, a ono je bilo u sastavu Goran Prodan (Glas istre), Ljiljana Dravec (Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije) te Marino Brečević (Communico d.o.o).

Oni su početkom srpnja u tri navrata obišli čitavu županiju te su ocjenjivanjem mjesta po određenim elementima dobili pobjednike.

Osim pozitivnog sveopćeg dojma kada je riječ o hortikulturnom uređenju istarskih gradova i mjesta te vidljivog truda uloženog u prometnu infrastrukturu, negativnom je ocijenjena zagađenost informacijama, kao i nedostatak istih kada je riječ o potrebama turista.

"Turističke zajednice u suradnji s lokalnom samoupravom i privatnim vlasnicima trebaju uložiti više truda i bolje urediti prometnu signalizaciju. Primjerice, smeđa turistička signalizacija je isključivo jednojezična. Kako možemo očekivati da stranac razumije natpis "tur. zajednica"? Ovim bi natpisima valjalo pridodati barem još jedan jezik, po mogućnosti talijanski", istaknuo je Prodan i dodao da većina posjećenih turističkih zajednica nije posjedovala ljetni kalendar zbivanja u tom mjestu, s izuzetkom Rapca koji je imao kalendar i to na pet jezika, što je ocijenjeno pohvalnim.

Kao izuzetno negativnu pojavu u čitavoj Istri Ljiljana Dravec je istaknula brojne građevinske radove koji se poduzimaju u javnom i privatnom sektoru kako na moru, tako i u unutrašnjosti. "Zbilja nema nikakvog razloga da se ti radovi ne poduzimaju u Istri zimi kada nam to vremenske prilike dozvoljavaju", zaključila je.

Istaknuta je važnost uređenosti i opremljenosti javnih plaža u Istri, ali je konstatirano da u tom segmentu treba još mnogo toga poduzeti. Primjerice, laureat u kategoriji "uređenog turističkog mjesta kao cjeline", u segmentu "turistički grad" – Rovinj, zasigurno se ne može pohvaliti dobro uređenim javnim plažama i one su mu zapravo "najveći minus", istaknuto je.

Uočen je i veliki raskorak ponuđenih usluga na benzinskim pumpama pa su kao najgore istaknute ona u Sošićima, ali i ona na ulazu u Zelenu lagunu u Poreču.

Zaključeno je da je prava šteta što povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice neće obići drugo te trećeplasirane u ovom odabiru jer je povjerenstvo uvjereno da bi Istra lako mogla u državno natjecanju predstaviti i više kandidata.

(S. Š., Regional)

Popis nagrađenih:

PLAVI CVIJET KATEGORIJA A (uređenost tur. središta kao cjeline):

– turistički grad: Rovinj

– turističko općinsko središte: Vrsar

– turističko mjesto: Rabac

KATEGORIJA B (pojedinačni elementi tur. ponude):

– gradski/mjesni trg: Forum – Pula

park: Trg Olge Ban u Poreču

– javna plaža: plažno područje u Rapcu – Maslinica, St. Andrea, Lanterna i Girandella

– benzinska postaja: Petrol, galižana

– tur. ponuda ili zanimljivost: gradnja autohtone rovinjske batane na gradskoj rivi

– turistički informativni centar: TIC Pula

ZELENI CVIJET

KATEGORIJA A (uređenost mjesta kao cjeline): manji gradovi: Buzet; mjesta: Grožnjan

KATEGORIJA B (pojedinačni objekti):

– tur. ponuda ili zanimljivost: "Subotina po starinski" (Buzet)

– suvenir: rudarska lampa (Labin)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email