NEWS
valfresco

prof. Maurizio Zennaro: “oproštajno” pismo učenicima osmih razreda o.š. Finida

25.06.2020. 13:37; Učitavanja: 2.316; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / prof. Maurizio Zennaro: “oproštajno” pismo učenicima osmih razreda o.š. Finida
zennaro-prof

Sa današnjim danom učenici nemaju više obvezu pohađati virtualnu nastavu i boraviti u vrtiualnoj učionici jer je nastavna godina 2019./2020. završila, poručuje prof. Maruzio Zennaro.

Njegov pozdrav sa osmašima prenosimo u cjelosti:

” NIJE POSTOJALA MOGUĆNOST UOBIČAJENOG NAČINA RASTANKA S UČENICIMA, A POTREBNO JE NEŠTO KAZATI, POGOTOVO MOJIM OSMAŠIMA IZ O.Š. FINIDA. STOGA SAM PROCIJENIO DA IM SE OBRATIM PISANIM PUTEM I UPUTIO OVO OPROŠTAJNO PISMO😊. SRETNO VAM OSMAŠI !

Dragi osmaši,
ne znam koliko vas će pročitati ovu poruku jer primjećujem da ne posjećujete više Teams kao prije i to je sasvim razumljivo. No, bez obzira na posjećenost Teams-a osjećam potrebu da vam se obratim ovim kratkim dopisom.

Ova će školska godina ući u povijest kao godina u kojoj su se desili važni događaji, a vi ste postali svjedoci tog vremena. Gotovo sigurno udžbenici povijesti budućih naraštaja sadržavat će temu pandemije korona virusa i sve posljedice koje su potom uslijedile, a još nam nije poznato što će točno uslijediti.

Ušli smo u novo povijesno razdoblje i mišljenja sam da ništa više neće biti isto kao prije (volio bih da se varam, ali…???). Nešto poput svijeta nakon Francuske revolucije ili nakon I. Svj. rata, Industrijske revolucije, da ne nabrajam dalje. Dakle, napustili smo jedno povijesno razdoblje i zakoračili u novo, sa svim nepoznanicama koje novo razdoblje donosi.

Jako mi je žao što nisam imao mogućnost prenijeti vam znanje normalnim putem, ex catedra, što bi značilo predavanjem. Povijest je predmet koji je narativan, uči se kroz naraciju, kroz priču i tu je uloga učitelja – pripovjedača iznimno bitna. Jedno je usvajati gradivo virtualno, a drugo je kada se gradivo povijesti predaje. Bez obzira na taj nedostatak znam da ste se potrudili i da ste puno toga naučili.

No, unatoč svemu, vjerujem da ćete iz ove ” priče ” ipak izaći obogaćeni novim saznanjima i da će vam proživljeno ostati trajno usađeno u vašim sjećanjima i poslužiti će u vašim daljnjim životima.

Tek ste zakoračili u život, otvarat će vam se brojne mogućnosti, brojni životni putevi, a neke ćete samostalno morati izabrati. Moguće je da ćete zalutali, izabrati put nejasnog odredišta, doživljavat ćete uspone i padove, ali sve je to normalno jer to je život.

Za sada vam je put obrazovanja, put s kojega ne možete skrenuti. Evo, idu upisi u srednje škole, potom će za mnoge uslijediti faks i konačno svijet posla. Netko će postati profesor, liječnik, ekonomist, kuhar, privatni poduzetnik, vrtlar, radnik……. i to je normalno jer nismo svi isti i nemamo svi jednake interese i ciljeve. Jako je važno volite ono što radite i onda će vam posao postati zabava, kao što je meni zabavno raditi s učenicima jer volim svoj posao.

Želim vam puno uspjeha u vašem daljnjem obrazovanju i u vašim životima. Neka vas prati sreća, zdravlje, ljubav, uspjeh i radost i nastojite biti prije svega dobri ljudi. Nije najvažnije koliko netko ima ili koliko netko zna, već koliko je netko gajio i stvorio ljudske vrline poput: poštenja, iskrenosti, susretljivosti, ljudske dobrote i empatije … Budite svoji i razmišljajte vašim glavama i pokušajte ne upasti u životne zamke, a bit će ih.

Dragi osmaši, želim vam sve najbolje i ponosan sam što sam vas upoznao i bio vaš učitelj povijesti.

Svako dobro i sretno!
Vaš profesor Maurizio Zennaro

Print Friendly, PDF & Email