NEWS
VALAMAR-S-sezona

Produženi vikend za Dan grada i Praznik rada ispunili porečke ulice događanjima, ostvareno 11% više turističkih noćenja nego 2019.

Prvi maj na Gradskom kupalištu
02.05.2022. 13:58; ; Početna / Gospodarstvo / Produženi vikend za Dan grada i Praznik rada ispunili porečke ulice događanjima, ostvareno 11% više turističkih noćenja nego 2019.

Dana grada i Praznik rada u Poreču se slave „u nizu“, budući da datumi dolaze jedan iza drugoga, a ove je godine možda i s obzirom na epidemijsku pauzu, broj domaćih i turista koji su ove fešte odučili proslaviti u druženju i na otvorenom bio zaista velik. Grad Poreč-Parenzo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada i raznim partnerima organizirao je za ovu priliku raznolik program.

Povodom Dana Grada 30. travnja po prvi je put održana  atletska utrka sa startom i ciljem na gradskom kupalištu. Grad Poreč-Parenzo i atletski klub Maximunus pripremili su rute za djecu i odrasle, kojih se okupilo stotinjak, a na početku ih je pozdravio i gradonačelnik Loris Peršurić, koji je obišao sva događanja u gradu ovoga vikenda.

 

Djeca su trčala po kategorijama, ovisno o uzrastu, a odrasli u duljini 7.370 metara, do Zelene lagune i nazad. Dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a  svi su odrasli prijavljeni za uspomenu dobili i majicu. Sav prihod od kotizaciju išao je Centru za inkluziju, podružnica Poreč.  Rezultati utrke na linku https://protime.si/sl_si/dogodek/porec-parenzo-3004/#1_721D56
Aktivni su bili i biciklisti, jer se održala rekreativna MTB Parenzana u organizaciji Biciklističkog kluba Poreč, koja je okupila stotinjak učesnika. Za njih je bio pripremljen tradicionalni fažol i organiziran posjet Jami Baredine.

Uz živu muziku na Trgu slobode tijekom dana Acoustic Fever tria, plesni su program održale i članice Studija za izvedbene umjetnosti MOT 08, a vježbama demonstracija obilježen je i Nacionalni dan hitne medicinske službe. Navečer je sve bilo spremno za  koncert popularne splitske grupe TBF u večernjim satima, prvi na novouređenom dijelu rive.

U nedjelju, na sam Praznik rada, fešta se već tradicionalno održala na Gradskom kupalištu. Održano je natjecanje u briškuli i trešetama, te boćanju, a okupljeni su se imali prilike zabaviti uz glazbu Sergia Pavatta, Orchestre Istriane i Fun box banda te nešto prigristi uz gastro ponudu.

A zadovoljni su i u Turističkoj zajednici Grada Poreča.

-Kako smo najavljivali i ovaj produženi vikend je u Poreču vladala poprilična gužva koja je u subotu sezala gotovo do 12.000 turista što je ravno najboljim turističkim godinama.
Travanj je ponovno pokazao da smo velikim eventima koji privlače u destinaciju velik broj natjecatelja ostvarili zavidan turistički rezultat, kao i u vrijeme Uskršnjih blagdana , kad smo bili među najtraženijim destinacijama na Jadranu. To se nastavilo, prema predviđanjima, i za Prvomajski vikend koji je privukao brojne goste iz Slovenije, Italije ali i goste iz Hrvatske.  Grad je obilovao događanjima za „sve gušte“ što je dodatno upotpunilo kolaž manifestacija, kaže Nenad Velenik, direktor TZG-a Poreč.

Tako brojčani pokazatelji kažu da je od 01. do 30 travnja na području Poreča ostvareno 176.000 noćenja, a turisti su uglavnom dolazili redom iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije.
Protekli vikend, odnosno od 27. travnja do 01. svibnja ostvareno je 41.500 noćenja ili 11% više od 2019. godine, a glavna emitivna tržišta bila su Slovenija, Austrija, Njemačka i Hrvatska.
Dnevni rekord bio je 11.700 gostiju u petak, 29. travnja od čega 6.200 iz Slovenije ili 53% ukupnih gostiju. Najviše noćenja je ostvareno u hotelima te privatnom smještaju, nakon čega slijedi smještaju u kampu te nekomercijalni smještaj.

S obzirom da se sljedeći vikend u Poreču održava velika međunarodna izložba Vinistra, za očekivati je da će se dobri turistički rezultati nastaviti  i u narednom periodu.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email