NEWS
HALF – s

Prodaja a ne rasprodaja ?

uvala-san-martin
04.01.2016. 15:36; ; Početna / Gospodarstvo / Prodaja a ne rasprodaja ?

Na početku nove godine obavlja se rezime, rekapitulacija stare godine. Odlazi u povijest 2015. godina, a Nova preuzima ulogu napadača. Pitam prijatelja kako je, a on meni: “Neriješeno!”. Nije bitno je li napadač dao koji gol, bitno je da je obrana uspjela zadržati vodstvo.

Igrača ima puno, njihov se učinak mjeri rezultatom, a neriješeno “je ča je”. Pri kraju godine Grad Poreč je, nakon niza pokušaja, uspio prodati parcelu od nekih 13.000 kvadratnih metara u prelijepoj i divljoj uvali Svetog Martina. Zemljište u predjelu Saladinka prodano je po cijeni od 101 Euro po kvadratnom metru. S obzirom da je to područje po već usvojenim gradskim planovima namijenjeno turističkoj eksploataciji (izgradnja hotela od nekih 270 kreveta s popratnim turističko – ugostiteljskim objektima) aktualna gradska vlast objašnjava da je cijena izuzetno povoljna.

“Razgovarao sam s nizom turističkih ulagača, nakon pregovora stigao sam maksimalno do 80 eura. Kad smo našli kupca koji je bio spreman platiti 101 euro po kvadratu rečeno mi je da smo obavili dobar posao,” izjavio ie gradonačelnik Poreča Edi Štifanić na nedavnoj, posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća. S obzirom da je sudbina uvale Svetog Martina zapečaćena prethodnim planovima, nije bilo druge nego prodati je i to, normalno, najboljem ponuđaču.

Prodati zemlju nije nikad dobro, a prodati zemlju uz more u neoskvrnutom prirodnom ambijentu ostavlja u ustima malo više gorčine jer, kad prodaš nije više tvoje. Je, kupac će izgraditi hotel, zaposliti radnike, grad će imati porezne koristi, Poreč će biti bogatiji.

O bogatstvu turističkog mjesta (Poreč se nalazi na samom vrhu hrvatskog turizma) trebalo bi potrošiti koju riječ više, jer se bogatstvo ne mjeri s prodajom zemlje, bogatstvo se mjeri ulaganjima. Pitali su Giannija Agnellija što više voli, trošiti ili zaraditi, a on je odgovorio da mu je najslađe ulagati. Prodaja nije ulaganje, barem se meni tako čini. No, sadašnja vlast u Poreču je vijećnicima objasnila da će tom prodajom Poreč imati dodatnih sredstava za kapitalna ulaganja.

Prodaje se zemljište u Svetom Martinu za oko 12 milijuna kuna da bi se, primjerice, izgradila osnovna škola. Porečka djeca imat će novu školu. Nastava će se odvijati u jednoj smjeni, a ne u dvije kao do sada. To je korak naprijed u kvaliteti života. Ali, budućim naraštajima oduzeli smo komad zemlje, oduzeli smo im prirodu kakvu smo mi stariji poznavali. Prosudite sami je li to napredak ili dobitak, neriješen rezultat ili pak poraz.

 

E. Velan, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email