NEWS

Procjene ovogodišnje turističke sezone od euforičnih pa do krajnje pesimističnih

08.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Procjene ovogodišnje turističke sezone od euforičnih pa do krajnje pesimističnih

PULA, 08.08.2005. (Radio Pula) – Iako to vremenske prilike i česte kiše možda ne pokazuju, ljetna je turistička sezona na samome vrhuncu. Procjene ovogodišnje turističke žetve, koje se ovih dana često mogu čuti, kreću se od optimističnih, čak i euforičnih, pa do krajnje pesimističnih. Valjda po onoj staroj – "koliko ljudi, toliko ćudi" – ocjene hrvatske turističke sadašnjosti prilično se razlikuju. Najoptimističniji su političari, naravno oni vladajući – iz resornog ministarstva čuju se najave o rekordnom posjetu i zaradi. S druge strane tzv. mali turistički poduzetnici mnogo su manje euforični – iznajmljivači smještaja tvrde kako su im kapaciteti puni svega nekoliko tjedana, vlasnici restorana i barova kažu da gosti malo troše i kako je sezona sve kraća, slično kao i trgovci te mnogi drugi koji se nadaju svom dijelu turističkog kolača.

Mnogi od njih s nostalgijom se prisjećaju masovnog turizma i ne tako davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Direktor prodaje u porečkoj Plavoj laguni Darko Ivić turizmom se bavio i tada, a i danas, te potvrđuje kako je broj dolazaka i noćenja nekada doista bilo daleko veći. U međuvremenu dogodila se kvalitativna promjena u strukturi smještaja, kampovi su parcelizirani te im je znatno smanjen kapacitet, a broj gostiju dodatno se smanjivao s rastom cijena, kaže on. Ivić dodaje i da je Hrvatska kao dio bivše države nekada bila među najtraženijim mediteranskim destinacijama, a danas to više nije.

Zarada će možda doista biti veća, no njen najveći dio spremit će stvarni vlasnici hrvatskog turističkog sektora – Goran Štrok ili Androniko Lukšić primjerice. I u tome je glavni uzrok oprečnih izjava o uspješnosti sezone. Jer, dok smo do prije 15 godina živjeli u socijalističkom okruženju društvenog vlasništva, danas u kapitalizmu svatko radi i prvenstveno je odgovoran za samoga sebe.

– gradpula.com –

Print Friendly, PDF & Email