NEWS

PROBLEMI S VLASNIŠTVOM I POSJEDOM POREČKE VILE LUNA, NEKADAŠNJEG ODMARALIŠTA »CREPAJA«

23.08.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / PROBLEMI S VLASNIŠTVOM I POSJEDOM POREČKE VILE LUNA, NEKADAŠNJEG ODMARALIŠTA »CREPAJA«
58GO151770.jpg

 Prije nekoliko dana javio nam se čitatelj koji je želio ostati anoniman i upozorio nas da je izvjesni Ivan Kovač u bespravnom posjedu odmarališta u prigradskom naselju Špadići koje je u vlasništvu Grada Poreča. Potaknuti tom dojavom obratili smo se za informacije gradskoj upravi te od gradonačelnika Edija Štifanića i stručnog savjetnika za upravu i pravna pitanja Bože Jelovca dobili pisani odgovor.

Naime, sporna zgrada na katastarskoj čestici 2791 k.o. Poreč zaista je u vlasništvu Grada od siječnja 2005., a u katastarskim knjigama se prije toga vodila kao društveno vlasništvo s pravom korištenja ranije Općine Poreč i nema uporabnu dozvolu. U travnju 1995. Grad je ugovorom dao prostor na korištenje porečkoj podružnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata na pet godina, bez naknade. Nakon isteka ugovor je »preimenovan u ugovor o zakupu«, kako stoji u dopisu iz gradske uprave, produžen je do travnja 2002., a uz UHDDR kao zakupnik se pojavljuje i fizička osoba, Ivan Kovač.

I dalje su zakupci bili oslobođeni naknade. Kovaču je ugovorom dopušteno da u odmaralištu otvori ugostiteljsko-turistički obrt, a on se obvezao da će zauzvrat članovima UHDDR-a, invalidima i sportskim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata u 50 posto ukupnog kapaciteta odmarališta šest mjeseci godišnje pružati usluge prehrane i smještaja pod uvjetima koje je trebao dogovoriti s UHDDR-om.

Nakon što je i taj ugovor istekao, u listopadu 2002. UHDDR je tvrdio da osoba koja je u posjedu odbija kontakt s rukovodstvom udruge te je gradska komisija za poslovne prostore donijela odluku o raspisivanju javnog natječaja za davanje u zakup tog poslovnog prostora. Prije toga je trebalo preuzeti posjed, za što je bio zadužen tadašnji gradski Odjel za društvene djelatnosti, opće, upravne, pravne i imovinske poslove. U dopisu koji smo primili iz gradske uprave stoji da »iz raspoložive dokumentacije nije utvrdivo u kakvom je stadiju postupak preuzimanja posjeda«.

Grad do danas nije ušao u posjed, u prostor je useljeno, ispred njega je ploča kojom se reklamira smještaj, a u međuvremenu, piše u gradskom dopisu, javili su se i njegovi bivši korisnici koji polažu pravo vlasništva nad njim. Naime, taj je objekt u vrijeme bivše Jugoslavije kao odmaralište koristio PIK »Bratstvo i jedinstvo« iz Crepaje u Srbiji. Srpske agencije za promet nekretninama odnedavno nude nekim hrvatskim agencijama prodaju te nekretnine, ali nemaju pravog dokaza o vlasništvu, stoji u dopisu iz Grada. Neslužbeno pak saznajemo da u gradskoj upravi postoji i Kovačev zahtjev za kupnju te nekretnine, što nam je on u kratkom razgovoru i potvrdio. Iako nije htio ulaziti u detalje, nakon konzultacija sa svojom odvjetnicom dao nam je pisani komentar.

»Budući da se radi o anonimnoj prijavi, nisam dužan davati dokaze, već samo komentar. Izjavljujem da sam u legalnom posjedu. Dokaze ću predočiti onima kojima sam to dužan učiniti: nadležnoj inspekciji, sudu, policiji… ili pak sudu javnosti, cijenjenim čitateljima, ali tek onda kada ´anonimac´ izađe u javnost i potpiše svoje izjave punim imenom i prezimenom te pokaže javnosti svoj lik i dokaže svoje tvrdnje. Iako se igra ´anonimusa´, pretpostavljam da je ružan i ima veliku glavu. Pozdravljam cijenjene čitatelje«, stoji u dopisu Ivana Kovača.

Danijela Banko, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email