NEWS
valfresco

Privatni sektor poluprazan

01.08.2007. 00:00; Učitavanja: 46; Početna / Gospodarstvo / Privatni sektor poluprazan
755GO212425.jpg

 Iako je u trgovinama povećana potrošnja i hrane i pića, kafići i barovi na Poreštini do sredine srpnja imali su nešto manji promet u odnosu na prošlu sezonu, što je posljedica pada kupovne moći gostiju, procjenjuje porečka sekcija ugostitelja koja djeluje u sklopu tamošnjeg Udruženja obrtnika. Čini se da gosti radije kupuju pića u trgovačkim centrima nego u kafićima. U analizi predsezone i sezone do polovice srpnja dalje navode da je pad prometa u ugostiteljskim objektima uvjetovan i manjim brojem gostiju u privatnom smještaju. Upravo su gosti iz kampova i privatnog smještaja među najjačim potrošačima u restoranima.

Povećanje broja ruskih gostiju jače kupovne moći pozitivno se pak odrazio na potrošnju na terasama i objektima uz hotele i plaže, dok su oni nešto udaljeniji od mora i smješteni izvan grada – poluprazni.

– Gosti više ne odlaze u tolikoj mjeri iz hotela kao prijašnjih godina jer im se u njima nudi gotovo sve. Zadržavaju se većinom uz plaže ili u gradu, rekao je Đino Matošević, pročelnik Sekcije ugostitelja. Restoranima konkuriraju i hoteli smješteni blizu kampova, koji po prilično povoljnim cijenama nude švedski stol gostima kampova.

Uskrsne blagdane, kojima je započela predsezona, Matošević je ocijenio u svim segmentima uspješnijima nego lani. S druge strane, prvomajski praznici i Duhovi nisu za ugostitelje Poreštine bili toliko povoljni. Svi su hoteli u to vrijeme izašli s akcijskim cijenama te je polupansion sa švedskim stolom bio tek nešto skuplji od večere u restoranu za dvije osobe. To se, naravno, negativno odrazilo na promet u restoranima. Sličan, negativan utjecaj na ugostitelje imaju i kiosci koji prodaju pića i sladoled.

Matošević zaključuje da, iz perspektive ugostitelja i privatnih iznajmljivača, sezona dosad i nije bila toliko sjajna.

Kao poseban problem svog ceha sekcija je istakla nepoštivanje odredbe o kategorizaciji, o čemu bi inspekcije trebale povesti više računa. Naime, niže kategorizirani objekti nerijetko pružaju uslugu više kategorije, prodajući primjerice škampe u za to neprimjerenim objektima.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email