SPORTduo – s2

2014-09-04_11h28_02
04.09.2014. 11:27; ; Početna / Obavijesti / Priopćenje za sve poljoprivrednike grada Poreča i okolnih gradova i općina, te svim poljoprivrednicima u Istri

Temeljem članka 6. stavka 1. i 6. Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014), članka 9. i članka 10. stavka 3 i 4 Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/2012) te članka 96. stavak 1. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/2009) Institut za poljoprivredu i turizam Rješenjem Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ovlašten je za provedbu izobrazbe o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida po određenim modulima, kategorijama i potkategorijama. Institut je dobio rješenje za provođenje navedene izobrazbe na razdoblje od 5 godina s početkom od roka važenja rješenja odnosno datumom donošenja 17.06.2014. godine. Institut za poljoprivredu i turizam ovlaštenje je dobio, sukladno napisanom programu izobrazbe koji je ocijenjen najboljim u regiji i sukladno vrhunskim stručnjacima iz područja izobrazbe koji će sudjelovati u radu s prijavljenim polaznicima izobrazbe. O kvaliteti stručnjaka koji imaju potpisan ugovor s Institutom još od prošle godine kada su započele prijave za ovlaštenja govori i činjenica da je Institut za poljoprivredu i turizam trenutno jedina institucija u Istri koja je ovlaštena za sva tri modula izobrazbe.

OSNOVNE INFORMACIJE O MODULIMA IZOBRAZBE

1. Modul za profesionalne korisnike (osnovna i dopunska kategorija)

U ovaj MODUL spadaju:

• OPG i drugi poljoprivrednici (potkategorije: ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrćarstvo, ukrasno bilje i maslinarstvo),
  • TVRTKE koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom,((d.d., d.o.o., zadruge) (potkategorije: ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrćarstvo, ukrasno bilje i maslinarstvo)),
  • PRAVNE I FIZIČKE osobe koje održavaju javne površine (parkovi, okućnice, sportski tereni, ceste, pruge i druge javne površine) potkategorije: komunalne tvrtke i druge pravne i fizičke osobe)

2. Modul za distributere (osnovna i dopunska kategorija)

U ovaj modul spadaju:

• Kategorija uvoznici, dobavljači, trgovci na veliko i malo, prodavači (potkategorije: uvoznici i dobavljači i trgovci na veliko i malo, prodavači, prodavači i djelatnici u nabavi)

3. Modul za savjetnike (osnovna i dopunska kategorija)

U ovaj modul spadaju:

• Kategorija: savjetnici u tvrtkama, javni i privatni savjetnici u prodaji (potkategorije: javni i privatni savjetnici, tehnolozi u proizvodnji i savjetnici u prodaji)

PROVEDBA TEČAJA I PRIJAVE

Pozivano sve zainteresirane korisnike zaštitnih sredstava da nam se priključe u ovoj edukaciji kako bi smo je priveli što prije kraju i kako bi svi korisnici tečaja što prije dobili svoju iskaznicu bez koje neće moći kupovati i koristiti zaštitna sredstva u poljoprivredi.

Početak tečaja očekuje se koncem rujna i početkom listopada 2014. godine o čemu će svi potencijalni polaznici biti obaviješteni putem medija i osobno prema iskazanim interesima. Polaznici se već mogu početi prijavljivati, jer što prije polože taj ispit prije će riješiti ovaj zakonski namet.

Sva predavanje biti će organizirana u popodnevnim satima preko tjedna i u jutarnjim satima subotom, maksimalno prilagođena radu u poljoprivredi te svim korisnicima u svim modulima.

Predavanje će se održavati u prostorijama Instituta za poljoprivredu i turizam u grupama od 25 polaznika što je pedagoški optimum za najkvalitetnije održavanje nastave i rad s poljoprivrednicima. Svaki ciklus prijava za predavanja u prostorijama Instituta zaključivati će se popunjavanjem jedne grupe.

O predavanjima koja će se održavati izvan prostorija Instituta za poljoprivredu i turizam svi polaznici iz udaljenih i manjih sredina biti će dodatno obaviješteni po formiranju grupa osobno i putem naše web stranice.

Ukupan broj sati nastave u svim kategorijama edukacije je 16+ 3+1 od čega je:

• 16 sati teorijska nastava za sve module i kategorije (polaznici će se grupirati prema modulima i sukladno tome će preuzeti skripte za svoju razinu izobrazbe)
  • 1 sat provjera znanja polaznika
  • Kako bi smo poboljšali kvalitetu tečaj održati će se za istu cijenu i 3 sata praktične nastava na Pokusnom poljoprivrednom imanju Instituta za poljoprivredu i turizam gdje će se moći vidjeti praktična primjena i problematika primjene pesticida. Praktična nastava održavati će se na atestiranim strojevima i opremi za zaštitu bilja.

Svi polaznici će dobiti radne materijale i skripte, koje su uključene u cijenu tečaja, a koje su napravljene po osnovnoj literaturi za polaganje ispita odnosno Priručniku Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Svi obveznici edukacije moraju završiti osnovni modul izobrazbe najkasnije do 26. studenog 2015.

CIJENA TEČAJA za sva polaznike trenutno je najpovoljnija u županiji iznosi s uključenim PDV-om:

Modul za profesionalne korisnike  350,00 HRK
Modul za distributere  500,00 HRK
Modul za savjetnike  600,00 HRK

TROŠAK POLAGANJA ISPITA za sve module polaznika je isti za sve polaznike u Republici Hrvatskoj i iznosi: 50,00 HRK. Iznos je propisan je Pravilnikom o visini naknada i načinu raspodjele sredstava u postupku registracije sredstava za zaštitu bilja, ocjene aktivne tvari i izdavanja dozvola za sredstva za zaštitu bilja (NN 38/2013)

U najavi imamo skoro potpisivanje ugovora o sufinanciranju ispita za naše polaznike s 11 gradova i općina u Istri, te s brojnim udrugama i zadrugama, o čemu će svi korisnici tečaja biti obaviješteni putem medija te putem oglasnih ploča i sastanaka na područjima njihovih jedinica lokalne samouprave.

Za sve dodatne informacije javite se u Institut za poljoprivredu i turizam gdje možete preuzeti sve potrebne dokumente i informacije, uključujući i prijavni obrazac kojeg možete ispuniti elektronskim putem i poslati ga putem e-mail-a.

Kontakt za dodatne informacije i prijave je 052 408 333