Priopćenje za javnost stožera Istarske županije vezano uz porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba od COVID-19 bolesti

stozer-istra-1020
Na fotografiji Jasna Valić, Dino Kozlevac i Aleksandar Stojanović. foto HINA/ Daniel SPONZA
05.11.2020. 13:51; ; Početna / Slider / Priopćenje za javnost stožera Istarske županije vezano uz porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba od COVID-19 bolesti

Posljednjih dana na području Istarske županije bilježimo povećani broj novozaraženih osoba. Na osnovu epidemioloških ispitivanja, osnovni izvor povećanog broja novozaraženih osoba su obiteljska okupljanja – u užoj i široj obitelji te kontakti ostvareni u poslovnim prostorima, zbog nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera.

Obzirom na povećani broj, koji rezultira i povećanim brojem  hospitalizacija, trenutno su hospitalizirane 23 osobe u Općoj bolnici Pula i 2 u primarnom respiratorskom centru Rijeka.

Evidentan je porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne dobi u odnosu na prvi val epidemije tijekom proljeća. U kliničkoj slici dominiraju ozbiljne smetnje dišnog sustava. Najteže kliničke slike imaju pacijenti koji istovremeno boluju i od drugih kroničnih bolesti.

Dugotrajno  dnevno  povećani  broj  novozaraženih  osoba  rezultirat  će  povećanim  brojem osoba koje će imati potrebu bolničkog liječenja čime će se dovesti do značajnog opterećenja bolničkog sustava i mogućnosti pružanja svih usluga zdravstvene zaštite.

Uz sve preventivne epidemiološke mjere koje su na snazi, primjenjuje se i nužna mjera nošenja zaštitnih maski, ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Zbog velikog broja novozaraženih koji su kontakte ostvarili radom i boravkom na poslu, i u poslovnim prostorima, poslodavac je dužan osigurati primjenu svih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posebno Odluku o nužnim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja  (NN 117).

Pozivamo osobe koje imaju simptome koji mogu ukazivati na COVID-19 oboljenje da putem izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje, te da do dobivanja rezultata nalaza testa ostanu kod kuće.

Stožer civilne zaštite Istarske županije će pratiti kretanje broja novozaraženih na području Istarske županije te ukoliko postojeće mjere ne dovedu uskoro do poboljšanja situacije, donijet će se restriktivne mjere koje će se odnositi na okupljanja i sportske manifestacije.

Sustav je u potpunosti stabilan i ispunjava sve potrebe građana Istarske županije u ovom trenutku.

 

NAČELNIK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE ISTARSKE ŽUPANIJE

Dino Kozlevac v.r.

Print Friendly, PDF & Email